Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Υποχωρούν τα ποσοστά Νετανιάχου-Λίμπερμαν

Υποχωρούν τα ποσοστά Νετανιάχου-Λίμπερμαν

‘Ετσι, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση αυτή, στη νέα Κνέσετ, την 120μελήισραηλινή βουλή, η εκλογική σύμπραξη αυτών των δύο κομμάτων θα κέρδιζε τις 35 έδρες αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

Η στήριξη στο κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργεύοντος Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά τι έχει υποχωρήσει ενώ ξεκινά η τυπική εκστρατεία προ των εκλογών του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, αναφέρει σημερινή δημοσκόπηση, δημοσιευμένη στην ειδησεγραφική ιστοσελίδα www.Walla news site. Στις εκλογές αυτές το Λικούντ έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με το “Ισραήλ Μπεϊτένου(Ισραήλ, το σπίτι μου)”, του Αβιγκντορ Λίμπερμαν, του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, όμως, ο αριθμός των προβλεπόμενων εδρών υπερέβαινε τις 40. Στην Κνέσετ που διαλύθηκε, τα δύο κόμματα αριθμούσαν 42 βουλευτές.

Ξεθωριάζει, λοιπόν, “το όνειρο που έκανε ο Νετανιάχου, να έχει τη γιγαντιαία κοινοβουλευτική δύναμη, όμοια εκείνης που ο Αριελ Σαρόν κατέκτησε το 2003”, σχολιάζει ο πολιτικός συντάκτης της ίδιας ιστοσελίδας.

Οι εκλογές για τη νέα Κνέσετ θα γίνουν στις 22 Ιανουαρίου.

“Μην πετάξετε την ψήφο σας, προτιμώντας ένα μικρό κόμμα”, είπε ο Νετανιάχου στους ψηφοφόρους αυτές τις μέρες, μιλώντας σε κομματική συνεστίαση. “Μην σκεφθείτε : για τον πρωθυπουργό, ξέρω ποιός θάναι, ας ψηφίσω λοιπόν ένα μικρό κόμμα”, επέμεινε.

“Θέλετε, πολίτες, πρωθυπουργό να αναλώνει τον χρόνο του με μηδαμινή πολιτική, ή, αντίθετα, να ξοδεύει χρόνο για να ισχυροποιήσει την οικονομία, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας”, έθεσε τους εκλογείς σε δίλημμα ο Νετανιάχου.

–Προδήλως απευθυνόμενος στους δεξιούς ψηφοφόρους, διαβεβαίωσε ότι επανεκλεγόμενος πρωθυπουργός θα εμμείνει στην εποικιστική πολιτική στη Δυτική Οχθη, στην ανατολική “Ιερουσαλήμ, αιώνια πρωτεύουσα των Εβραίων(…) η οποία ποτέ δεν θα διαιρεθεί”.

Εστίασε στο ότι το μεν Ιράν εμμένει στο πυρηνικό πρόγραμμά του αλλ’όχι για ειρηνικό μόνον σκοπό, την ώρα που η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στη Γάζα αποθηκεύουν πυραύλους, “το ριζοσπαστικό Ισλάμ σαρώνει” στη γεωγραφική περιοχή μας. Τα ανωτέρω χαρακτήρισε “τεράστιες προκλήσεις” απέναντι στο Ισραήλ.

Αλλη δημοσκόπηση, του www.TNS-Teleseker, μαρτυρά δυναμική επαναφορά των Εργατικών τους οποίους πιστώνει με 18 έδρες στη νέα Κνέσετ. Το “Εβραϊκό σπίτι” έπεται με 15 έδρες.

Στον κεντρώο χώρο της ισραηλινής πολιτικής σκακιέρας τα κόμματα που ίδρυσαν μάλλον πρόσφατα η πρώην ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι και το τηλεοπτικό αστέρι Γιέρ Λάπιντ πιστώνονται με 11 και 10 έδρες, αντίστοιχα.

Το Καντίμα (Εμπρός), το μεγαλύτερο κόμμα στη διαλυθείσα πρόωρα Κνέσετ (με 28 Βουλευτές), με νέο (μετά την Λίβνι) ηγέτη του τον πρώην υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα δεν θα είχε κανέναν βουλευτή. Πρόκειται για το κόμμα που ίδρυσε, λίγο πριν υποστεί το αγγειακό επεισόδιο, ο Αριελ Σαρόν.

Πεντακόσιοι αντιπροσωπευτικοί εκλογείς δημοσκοπούνται (ο πληθυσμός στο Ισραήλ δεν ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια).

Οι δημοσκόποι προσδιορίζουν την λαθεμένη ‘αποτύπωση’ του τελικού εκλογικού αποτελέσματος στο εύρος των δύο εδρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Καμπανάκι” στο Ισραήλ για την ανέγερση κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε