Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζημιές μαμούθ για τις κυπριακές τράπεζες λόγω…Ελλάδας!

REUTERS
REUTERS
Οι κυπριακές τράπεζες κάνουν κέρδη και δείχνουν ζημιές. Τα αποτελέσματα εννιαμήνου δίνουν την εικόνα της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα.
Βαρύ είναι το φορτίο που σηκώνουν οι κυπριακές τράπεζες, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Οι τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες αν και σημειώνουν αυξημένα κέρδη σε σύγκριση με πέρσι, εμφανίζονται να παρουσιάζουν ζημιές αφού υπολογίζουν προληπτικά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική προχώρησαν μάλιστα και υπολόγισαν ότι το κούρεμα θα ανέλθει στο 50%, όπως ήταν και η απόφαση της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου και προσάρμοσαν αναλόγως τα αποτελέσματα εννιαμήνου. Η Μαρφίν Λαϊκή άφησε το κούρεμα στο 21%, όπως ήταν η απόφαση της Ευρωζώνης τον περασμένο Ιούλιο. Η Μαρφίν θα πρέπει να ανακοινώσει αποτελέσματα με κούρεμα 50% στην ετήσια έκθεσή της.

 
Και οι τρεις τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα εννιαμήνου 2011. Η Τράπεζα Κύπρου εμφανίζεται με κέρδη πριν από την απομείωση (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων της τάξης των 259 εκ., ενώ μετά την απομείωση ύψους 50% παρουσιάζει ζημιές 801 εκ. ευρώ.
 
Η Μαρφίν παρουσίασε κέρδη 88,5 εκ., ενώ μετά τον υπολογισμό της απομείωσης, την οποία όμως άφησε στο 21% με βάση την απόφαση της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου, εμφανίζεται να έχει ζημιές 282 εκ.
 
Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 93,3 εκ., ενώ μετά την απομείωση, την οποία υπολόγισε όπως και η Τράπεζα Κύπρου στο 50%, παρουσιάζεται με ζημιές 73,1 εκ.
 
Τράπεζα Κύπρου: Αύξηση κερδών 17%
 
Όπως φαίνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου, το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους 50% των ελληνικών ομολόγων (ΟΕΔ). Η συνολική απομείωση των ΟΕΔ ανήλθε σε €1.046 εκ. για το εννιάμηνο 2011.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Συγκρότημα, έχοντας αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα, σημείωσε ικανοποιητική κερδοφορία το εννιάμηνο 2011 εξαιρουμένης της επίδρασης από την απομείωση με τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις να ανέρχονται σε €597 εκ., σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με το εννιάμηνο 2010.
Τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ και της ειδικής φορολογίας των τραπεζών ανήλθαν σε €259 εκ., έναντι €248 εκ. το εννιάμηνο 2010 (αύξηση 5%).
 
Στην Κύπρο τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις, εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ, ανήλθαν σε €369 εκ. αυξημένα κατά 21% έναντι του εννιαμήνου 2010, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €227 εκ. σημειώνοντας αύξηση 23% έναντι του εννιαμήνου 2010.
 
Στην Ελλάδα, τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις εξαιρουμένης της απομείωσης ΟΕΔ ανήλθαν σε €146 εκ. έναντι €142 εκ. για το εννιάμηνο 2010. Οι ζημιές μετά τη φορολογία, εξαιρουμένης της απομείωσης, ανήλθαν σε €12 εκ. έναντι κερδών μετά τη φορολογία €34 εκ. το εννιάμηνο 2010, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προβλέψεων και της φορολογίας.
 
Στη Ρωσία τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €15 εκ. έναντι €8 εκ. το εννιάμηνο 2010, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 95%.
 
Η Μαρφίν άφησε την απομείωση στο 21%
 
Στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννιαμηνίας η Μαρφίν αναφέρει ότι τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €88.5 εκατ. και σημειώνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Όμιλο και ανήλθαν σε €215.1 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011, το οποίο αντιστοιχεί σε 18% αύξηση σε ετήσια βάση. Τα βελτιωμένα περιθώρια του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, καθώς και η συνολική βελτίωση των περιθωρίων καταθέσεων του Ομίλου οδήγησαν σε άνοδο του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου, το οποίο αυξήθηκε κατά 57 μονάδες βάσης ετησίως και 26 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 2,40%.
 
Τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν άνοδο 9% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €103.9 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2011, λόγω των βελτιωμένων εσόδων και των μειωμένων λειτουργικών εξόδων. Σε τριμηνιαία βάση τα κέρδη προ προβλέψεων σημείωσαν μείωση 2%, λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων.
 
Για την απόφαση να μην υπολογίσει κούρεμα 50%, η Μαρφίν αναφέρει τα εξής:
 
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής κρατικών ομολόγων, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί. Οι λεπτομέρειες αυτές αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας στον καθορισμό της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Τράπεζα. Με τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών του σχεδίου η Τράπεζα θα προχωρήσει στις αντίστοιχες λογιστικές εγγραφές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του 2011».
 
 
Ελληνική: 50% ετήσια αύξηση του κέρδους
 
Στη δική της ανακοίνωση η Ελληνική αναφέρει ότι παρέμεινε ισχυρός ο ισολογισμός της και άνετη η ρευστότητά της. Για την εννιαμηνία του 2011, ο Όμιλος πραγματοποίησε κέρδος πριν από τις προβλέψεις €93,3 εκατ. (εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης των ΟΕΔ), σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα καθαρά έσοδα (εξαιρουμένου του κόστους της απομείωσης) παρουσιάζονται αυξημένα κατά 13% και τα έξοδα μειωμένα κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Τονίζεται, επίσης, ότι ο Όμιλος της Ελληνικής, ενεργώντας προληπτικά, προχώρησε σε περαιτέρω απομείωση ύψους €31,9 εκατ., επιπρόσθετα του ποσού των €23,1 εκατ. που συμπεριλήφθηκε στα αποτελέσματα για την περίοδο που έληξε στις 30 lουνίου 2011 αναγνωρίζοντας έτσι απομείωση που αντιπροσωπεύει το 50% της ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ που κατέχει.
 
Για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες πριν από τη φορολογία ύψους €63,0 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη €16,1 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2010, μετά την αφαίρεση της απομείωσης των ΟΕΔ.
 
Τέλος σημειώνεται ότι ο Όμιλος, ενεργώντας προληπτικά και λαμβάνοντας τα μηνύματα των αγορών, διαχειρίζεται συνετά τις επενδύσεις του και στρέφεται σε πιο βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε