Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ζητάει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπερλουσκόνι – Ηχηρή παρέμβαση Ναπολιτάνο

Ακόμη κι ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρέπει να έχει χάσει το… μέτρημα των φορών που έχει αναγκαστεί να ζητήσει από τη Βουλή να τον κρατήσει την εξουσία.

Αυτή τη φορά, δε φταίνε τα «μπουνγκα-μπούνγκα» πάρτι ούτε οι δικαστικές περιπέτειες του Ιταλού πρωθυπουργού. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά: η πολιτική λιτότητας και τα σκληρά οικονομικά μέτρα αμφισβητούνται ακόμη και από τους ίδιους τους υπουργούς του Μπερλουσκόνι.

Κορυφαία μέλη του κυβερνητικού σχήματος, μεταξύ τους και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, δεν κρύβουν τη διαφωνία τους. Ήδη άλλωστε, απορρίφθηκε από τη Βουλή ο απολογισμός του προϋπολογισμού του 2010. Ο Τρεμόντι απείχε από την ψηφοφορία!

Η εξέλιξη αυτή «υποχρεώσει» τον Μπερλουσκόνι να στραφεί και πάλι στη λύση της ψήφου εμπιστοσύνης. Την οποία αν δεν πάρει (τις προηγούμενες φορές τα κατάφερε), θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και η Ιταλία –εν μέσω οικονομικής κρίσης και προσπάθειας να μειωθεί το χρέος και το έλλειμμα- θα οδηγηθεί πρόωρα στις κάλπες.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει από το κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης αύριο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, με βέβαιη κατίσχυση της μπερλουσκονικής πλειοψηφίας στην γερουσία, αλλά πολύ πιο αβέβαιο αποτέλεσμα στην βουλή.

Η σοβαρότητα της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία τονίζεται από την παρέμβαση του Ιταλού προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το αν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι σε θέση να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις που έχει ανάγκη η χώρα, περιλαμβανομένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σε μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει “μία αξιόπιστη απάντηση”.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας δηλώνει ότι οι “οξείες εντάσεις” στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης που καθυστερούν την εφαρμογή επείγοντος και κρίσιμου χαρακτήρα πολιτικής, δημιουργούν “ερωτηματικά και ανησυχίες”.

Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ικανή να λειτουργήσει με την διαρκή συνοχή που απαιτείται για να διασφαλισθεί η υιοθέτηση μέτρων που δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσουν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, ο πρώην εισαγγελέας και νυν επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα εγκληματική προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, από μέρους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, για να μπορέσει να εξασφαλισθεί η συνέχιση της νομοθετικής περιόδου». Ο Ντι Πιέτρο, πρόσθεσε ότι έχει πληροφορήσει, σχετικά, τις εισαγγελικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπερλουσκόνι: «Forza αιδοίο»!

«Σίλβιο, πάρε νέα μέτρα» – Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τον Μπερλουσκόνι

Μπερλουσκόνι: Θα παραιτηθώ μόνο αν…

Παραίτηση Μπερλουσκόνι ζητεί ξανά η αντιπολίτευση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε