Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ζήτησε σάντουιτς και επικαλέστηκε διπλωματική ασυλία ο Στρος Καν

REUTERS
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και νυν κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού Ντομινίκ Στρος Καν, επικαλέστηκε διπλωματική ασυλία, την ώρα της σύλληψης του από την αμερικανική αστυνομία.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα από μια εργαζόμενη σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, επικαλέσθηκε διπλωματική ασυλία κατά τη σύλληψή του, όμως γρήγορα προσαρμόσθηκε στις συνθήκες και ζήτησε ένα σάντουιτς, σύμφωνα με μια αναφορά η οποία δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα από τον εισαγγελέα του Μανχάταν.
 
Το επτασέλιδο αυτό έγγραφο δεν προσφέρει στοιχεία υπέρ ή κατά του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ζει υπό επιτήρηση κατ’ οίκον στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τη δίκη κατά την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φερόμενο θύμα του.
 
Πρόκειται για μια 32χρονη καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel από τη Γουινέα, η οποία τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού. Ο Στρος-Καν αρνήθηκε τις κατηγορίες στις 6 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για μια δίκη.
 
Το έγγραφο, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το γραφείο του εισαγγελέα και ένα αντίγραφό του εστάλη στους δικηγόρους του Στρος-Καν, που φαίνεται ότι το ζήτησαν, αποκαλύπτει ορισμένες συνομιλίες που είχε ο Στρος-Καν –κυρίως με την αστυνομία– ανάμεσα στη στιγμή που τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο Sofitel από το αεροδρόμιο JFK για να ζητήσει ένα κινητό τηλέφωνο που είχε ξεχάσει, ως το βράδυ της 15ης Μαΐου, τη στιγμή που ζήτησε ένα σάντουιτς στο ειδικό αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ όπου έδωσε κατάθεση.
 
“Καλημέρα, τι κάνετε; Άφησα το κινητό τηλέφωνό μου στη σουίτα 2806”, λέει ο Στρος-Καν στο πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τα απολεσθέντα αντικείμενα στο ξενοδοχείο Sofitel. “Θα κοιτάξω, πώς μπορώ να σας καλέσω αν το έχετε αφήσει εδώ;” “Θα σας δώσω έναν άλλο αριθμό”, απαντά ο πρώην υπουργός.
 
Στη συνέχεια, ο υπάλληλος λέει πως βρήκε το τηλέφωνο. “Πού βρίσκεστε για να σας το φέρω;”, του λέει. “Στο JFK”, απαντά ο Στρος-Καν. “Εντάξει, μπορώ να πάρω ένα ταξί και να είμαι εκεί σε 40 λεπτά”. “Εντάξει, στο τέρμιναλ της Air France, πύλη 4, πτήση 23”, απαντά ο Στρος-Καν.
 
Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιγνίδι οι αστυνομικοί. Ο Στρος-Καν τους ρωτάει από το τηλέφωνο, αναμφίβολα χωρίς να ξέρει ότι πρόκειται για αστυνομικούς, πότε θα φτάσουν με το κινητό του.
Τη στιγμή που συλλαμβάνεται από τον υπαρχιφύλακα Ρέιμοντ ΝτιΛένα και τον ντετέκτιβ Ντιουάν Μαχαράτζ, ο Στρος-Καν βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο.
 
“Τι συμβαίνει;”, ρωτάει ο πρώην υπουργός.
 
“Η αστυνομία της Νέας Υόρκης θέλει να σας ρωτήσει σχετικά με ένα επεισόδιο που συνέβη στην πόλη, σ’ ένα ξενοδοχείο”, λέει ο υπαρχιφύλακας ΝτιΛένα.
 
Τη στιγμή εκείνη, ο Στρος-Καν δεν απαντά, αναφέρεται στο έγγραφο.
 
Η αφήγηση συνεχίζεται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, όπου ο Στρος-Καν διαβεβαιώνει ότι έχει διπλωματική ασυλία. Του ζητούν να αδειάσει τις τσέπες του και να βάλει όλο το περιεχόμενό τους πάνω στο τραπέζι, αρνείται το νερό που του προσφέρουν, ζητάει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και λέει πως έχει “ένα διπλωματικό διαβατήριο”.
 
“Πού είναι;”, ρωτάει τότε ο Ντιουάν Μαχαράτζ. “Έχω ένα δεύτερο διαβατήριο”, απαντά ο Στρος-Καν.
 
“Μπορώ να μιλήσω με έναν εκπρόσωπο του Γαλλικού Προξενείου; Τι συμβαίνει εδώ;”, ρωτάει στη συνέχεια ο Στρος-Καν.
 
Σύμφωνα με την καταγραφή αυτών των διαλόγων, που έγιναν στις 14 Μαΐου γύρω στις 17.00 (τοπική ώρα), πάντα στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου Τζον Φ. Κένεντι, ο Στρος-Καν μιλάει με δύο αστυνομικούς.
 
Ο Στρος-Καν τους ρωτάει αν οι χειροπέδες που του έχουν φορέσει “είναι απαραίτητες”.
 
“Ναι, είναι”, του απαντά ο Μαχαράτζ.
 
Καθώς κατευθύνονται στη συνέχεια προς το αστυνομικό τμήμα που εξειδικεύεται στα σεξουαλικού χαρακτήρα εγκληματα, στο Χάρλεμ, ο Στρος-Καν λέει πως πρέπει να τηλεφωνήσει για να ειδοποιήσει ότι δεν θα είναι παρών σε μια συνάντηση την επομένη. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμενόταν στην Ευρώπη για να συναντηθεί κυρίως με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και να συζητήσουν για τη στήριξη της Ελλάδας.
 
“Αυτές οι χειροπέδες είναι σφιχτές”, προσθέτει.
 
Λίγο αργότερα, στο αστυνομικό τμήμα, ένας αστυνομικός λέει στον Στρος-Καν: “Σ’ αυτή τη χώρα, έχετε δικαίωμα να έχετε ένα δικηγόρο αν θέλετε, αγνοώ αν έχετε κάποιο διπλωματικό καθεστώς”. Ο Στρος-Καν του απαντά: “όχι, όχι, όχι, δεν προσπαθώ να χρησιμοποιήσω αυτό, θέλω απλώς να ξέρω αν χρειάζομαι δικηγόρο”. “Εσείς θα το αποφασίσετε”, είναι η απάντηση του αστυνομικού.
 
Λίγο αργότερα, ο ντετέκτιβ Στίβεν Λέιν τον ρωτάει αν θέλει να μιλήσει. “Ο δικηγόρος μου, μου είπε να μην μιλήσω. Ήμουν έτοιμος να το κάνω”, απαντά ο Στρος-Καν.
 
Αφού είπε στις 23.20, στις 14 Μαΐου, πως δεν πεινάει, την επομένη το πρωί στις 9.00 ο Στρος-Καν θα ζητήσει αρχικά αυγά και δώδεκα ώρες αργότερα, γύρω στις 21.20, ένα σάντουιτς.
 
 
 

Διαβάστε επίσης:

”Ούτε τη Δικαιοσύνη θα εξαγοράσουμε, ουτε την καμαριέρα θα σπιλώσουμε” – Κόσμος

”Θύμα πλεκτάνης; Ο Στρος Καν παγιδεύτηκε γιατί ανακάλυψε πως δεν υπάρχει ο αμερικανικός χρυσός” – Κόσμος

Ένας Στρος Καν απ’ τα παλιά στο δικαστήριο – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε