Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ζητούν εκδίκηση για τον θάνατο του γιου του Καντάφι

Συλλαλητήριο έγινε η κηδεία του μικρου γιου του Καντάφι. ΦΩΤΟ REUTERS
Συλλαλητήριο έγινε η κηδεία του μικρου γιου του Καντάφι. ΦΩΤΟ REUTERS
Θρήνος στη Λιβύη για το θάνατο του γιου του Καντάφι ενώ σφίγγει ο οικονομικός κλοιός.  «Παγώνει» η περιουσία Καντάφι. Εκατοντάδες κόσμου στην κηδεία του Σάιφ αλ Αραμπ Καντάφι. Απών ο ίδιος ο Καντάφι.

Ζητώντας εκδίκηση, μερικές εκατοντάδες Λιβύων παραβρέθηκαν στη κηδεία ενός από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε το Σάββατο.
 
Τη Δευτέρα, περίπου χίλια άτομα παρακολούθησαν την κηδεία του 29χρονου Σάιφ αλ Αραμπ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τρία από τα εγγόνια του Λίβυου ηγέτη στη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής επιδρομής.
 
Το πλήθος ζητούσε εκδίκηση και πυροβολούσε στον αέρα, ενώ φώναζε «ο λαός θέλει τον Μουαμάρ ηγέτη του».
 
Πίσω από το ανοικτό φέρετρο ακολουθούσαν οι δύο άλλοι γιοι του Καντάφι, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ και ο Χάνιμπαλ, ο οποίος έχασε μια κόρη του στην ΝΑΤΟϊκή επιδρομή του Σαββάτου. Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι δεν παρέστη.
 
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί χαιρέτισαν τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι «θα αποτελέσει ένα μεγάλο δώρο» ο θάνατος από τις αμερικανικές δυνάμεις και του Μ.Καντάφι.
 
«Ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς τρομοκρατίας τελείωσε με το θάνατο του Μπιν Λάντεν» δήλωσε ο Αχμεντ Ομαρ Μπάνι, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που εδρεύει στη Βεγγάζη. «Θα είναι μεγάλο δώρο εάν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Καντάφι», πρόσθεσε.
 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Βέρνη ανακοίνωσε ότι εντόπισε και «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία του Μουαμάρ Καντάφι ή του άμεσου περιβάλλοντος του, ύψους 360 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (280 εκατ. ευρώ).
 
Για τα ποσά αυτά υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες.
 
Ακόμη «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία 410 εκατ. ελβετικών φράγκων (320 εκατ. ευρώ) και 60 εκατ. ελβετικών φράγκων (47 εκατ. ευρώ) του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και του πρώην προέδρου της Τυνησίας, Ζιν ελ-Αμπιντίν μπεν Αλί, αντίστοιχα.
 
Οι κυβερνητικές δυνάμεις σταμάτησαν τη Δευτέρα τον βομβαρδισμό του λιμανιού της πόλης Μιζουράτα, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, αλλά το λιμάνι παραμένει κλειστό, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.
 
Παράλληλα άλλος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.
 

 Η Βενεζουέλα, στενός σύμμαχος του λιβυκού καθεστώτος, αξίωσε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την επιδρομή του ΝΑΤΟ από την οποία βρήκε τον θάνατο ο γιός και τρεις εγγονοί του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

    «Η βολιβαριανή κυβέρνηση καλεί τον ΟΗΕ να καταδικάσει αυτήν την πράξη πολέμου και να απευθύνει έκκληση στους λαούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου να αξιώσουν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών», τονίζει στο ανακοινωθέν του το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.

    Όπως προσθέτει το υπουργείο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στους Λίβυους αδελφούς» για το «μιαρό αυτό έγκλημα».

    Ο πρόμαχος της ριζοσπαστικής στροφής στη Λατινική Αμερική επανέλαβε επίσης την «αλληλεγγύη του στην ηρωική αντίσταση αυτού του θαρραλέου λαού» και επανέφερε την πρότασή του για αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, μία ιδέα που έχει απορριφθεί από την λιβυκή αντιπολίτευση, ενώ είχε ισχνή ανταπόκριση και στην διεθνή κονίστρα.

    Και άλλες χώρες της περιοχής, που διοικούνται από αριστερές κυβερνήσεις, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ενώ η Κούβα τους έχει καταδικάσει απερίφραστα.

«Μεγάλο δώρο αν οι ΗΠΑ σκοτώσουν και τον Καντάφι» – Το ΝΑΤΟ σταμάτησε τις επιδρομές στο λιμάνι της Μιζράτα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε