Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ζητούν νέα ψυχιατρική εξέταση του μακελάρη της Νορβηγίας

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να υποβληθεί σε νέα ψυχιατρική εξέταση ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Σε επιστολή τους οι συνήγοροι των 56 που επέζησαν και των συγγενών των θυμάτων, αμφισβητούν τη διάγνωση, στην οποία κατέληξαν πριν απο μερικούς μήνες δύο ψυχίατροι-εμπειρογνώμονες, για τους οποίους ο Μπράιβικ υποφέρει από «παρανοϊκή σχιζοφρένεια», πόρισμα που μπορεί να τον γλιτώσει από τη φυλακή.

Σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψή τους, ο Μπράιβικ θα καταδικασθεί κατά πάσα πιθανότητα σε εγκλεισμό σε ειδικό ίδρυμα ώστε να λάβει ψυχιατρικές φροντίδες, μία προοπτική που έχει σοκάρει πολλούς Νορβηγούς.

Στα επιχειρήματά τους, οι συνήγοροι των πολιτικών εναγόντων προσθέτουν πως τρεις ψυχολόγοι και ένας ψυχίατρος, οι οποίοι παρακολούθησαν τον Μπράιβικ στη φυλακή, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν εντόπισαν συμπτώματα «παρανοϊκής σχιζοφρένειας», ούτε αυτοκτονικές τάσεις και τονίζουν πως δεν έχει ανάγκη από φαρμακευτική αγωγή.

Σε ξεχωριστό υπόμνημά τους, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των πολιτικών εναγόντων έχουν αξιώσει μία νέα εξέταση του δράστη, μία θέση που συχνά την συνοδεύουν με το αίτημα για εγκλεισμό του σε ειδικό ίδρυμα για παρακολούθηση.

Ούτε η υπεράσπιση, αλλά ούτε και η εισαγγελία επιθυμούν μία νέα εξέταση: οι συνήγοροι εκτιμούν πως η υπάρχουσα διάγνωση είναι επαρκής και οι διωκτικές αρχές υποστηρίζουν οτι ο δράστης οφείλει να χαίρει σε κάθε περίπτωση του δικαιώματος της αμφιβολίας σε περίπτωση που μία νέα εξέτασή του καταλήξει σε διαφορετική διάγνωση.

Το δικαστήριο του Όσλο πρόκειται να αποφασίσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός εάν θα επανεξετασθεί ο 32χρονος σφαγέας, του οποίου η δίκη θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Διαβάστε

Αρνείται νέα ψυχιατρική εξέταση ο δολοφόνος του ‘Οσλο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε