Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 13 Αθήνα Αναλυτικά

Ζητούν την επαναφορά της βίζας στην ΕΕ

Ζητούν την επαναφορά της βίζας στην ΕΕ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.10.2012 | 17:25
Πρώτη δημοσίευση: 15.10.2012 | 17:24

Εξι κράτη-μέλη κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τη ροή υπηκόων από τα δυτικά Βαλκάνια

Το αίτημα για ολοκλήρωση μηχανισμού που θα δίνει το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επαναφέρει υπό καθεστώς βίζας χώρες για τις οποίες έχει καταργηθεί επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν η οποία αναφέρει ότι έχει λάβει σχετική επιστολή από έξι κράτη-μέλη.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ, την επιστολή υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Στο έγγραφο, εκφράζεται η ανησυχία για την αυξημένη ροή υπηκόων προς τις χώρες της ΕΕ καθώς και οι αιτήσεις παροχής ασύλου, ιδιαίτερα από τότε που καταργήθηκε η βίζα στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
 
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος Μικέλε Τσερκόνε, τονίζοντας ότι όλες οι χώρες, για τις οποίες η ΕΕ καταργεί το καθεστώς της βίζας, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και
ευθύνες σε σχέση με την προστασία των συνόρων τους.
 
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι, προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει από κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ αίτημα κατάργησης της βίζας για χώρα των δυτικών Βαλκανίων.
 
Ο Μικέλε Τσερκόνε δήλωσε ακόμη ότι στην παρούσα φάση το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτόν το μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την επαναφορά υπό καθεστώς βίζας, χώρες για τις οποίες η ΕΕ την έχει καταργήσει και ότι για την υιοθέτησή του απαιτείται η συγκέντρωση ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.
 
Επιπλέον, ερωτηθείς για τον κίνδυνο αύξησης των ροών των προσφύγων από τη Συρία και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Σεσίλια Μάλστρομ απάντησε ότι η κατάσταση είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επαγρύπνηση, Υπενθύμισε δε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές Αρχές με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με οικονομική στήριξη ύψους 170 εκατ. ευρώ για τη διετία 2011-2012 και 83 εκατ. ευρώ για το 2013, καθώς και με δύο επιχειρήσεις της Frontex. Ωστόσο τόνισε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς τη θέση των ελληνικών Αρχών».
 Tags: ΒΕΛΓΙΟ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά
  2. Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα
  3. Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς! Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς!
  4. Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες! Προσφυγικό: Ο ακροδεξιός Φράνκεν αποσύρει από τα ελληνικά νησιά τους Βέλγους εμπειρογνώμονες!
  5. Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία” Παναθηναϊκός - Σταντάρ Λιέγης: “Αλόγιστη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία”
  6. Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συμφώνησε το Βέλγιο για τη CETA – Ικανοποίηση σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook