Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Αδικείτε το Ιράν”

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός στηρίζει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Λίγες ώρες πριν ο τούρκος πρωθυπουργός φτάσει στο Ιράν δηλώνει την συμπαράσταση του στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα χαρακτήρισε τους φόβους των δυτικών για κατασκευή πυρηνικών από το Ιράν «κουτσομπολιό» και άφησε να εννοηθεί ότι άλλες χώρες με πυρηνικά δεν αντιμετωπίζονται τόσο σκληρά από την Δύση.
Η υποστήριξη της Τουρκίας πάντως φέρεται να έχει σχέση με τα αποθέματα φυσικού αερίου της Τεχεράνης και τον αμερικανικό αγωγό Nabucco. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Μ. Ανατολή μέσω της Κασπίας στην ΕΕ και θα «χτυπήσει» τον ανταγωνιστικό αγωγό South Stream των ρώσων. Όπως έχει δηλώσει όμως ο κ. Ερντογάν «αν αποκλειστούν τα αποθέματα του Ιθράν τότε ο Nabucco θα βρεθεί σε αδιέξοδο» και έτσι αρνείται να πάρει σκληρά μέτρα εναντίον του Ιράν.
Από την άλλη το «παζάρι» για τα πυρηνικά της Τεχεράνης συνεχίζεται με πόλεμο δηλώσεων. Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να στείλει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου στο εξωτερικό για απεμπλουτισμό αν και μερικές μέρες πριν επέμενε να αγοράσει το απεμπλουτισμένο ουράνιο χωρίς να δώσει τα αποθέματα.
Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η επίσημη απάντηση του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αν αποδέχεται το προσύμφωνο, για το οποίο έχουν δώσει «πράσινο φως» οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.
Αυτό το τριήμερο πάντ ως επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ΙΑΕΑ επιθεώρησε το δεύτερο εργοστάσιο των ιρανών στο Κουόμ την ύπαρξη του οποίου έμαθαν μερικές εβδομάδες νωρίτερα. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε