Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αεροπορικές ασκήσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ σε κλίμα έντασης Πεκίνου-Τόκιο

Αεροπορικές ασκήσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ σε κλίμα έντασης Πεκίνου-Τόκιο

Αμερικανοί και Ιάπωνες διεξήγαγαν σήμερα κοινές αεροπορικές ασκήσεις, σε τεταμένο κλίμα λόγω της εδαφικής διαφοράς μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο για το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου που τελεί υπό ιαπωνική διοίκηση και την κυριότητα των νησιών Ντιαογιού στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται από χθες Δευτέρα ανοικτά του νησιού Σικόκου, του τέταρτου μεγαλύτερου στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, με τη συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς έξι καταδιωκτικών FA-18, 90 στρατιωτών και τεσσάρων μαχητικών F-4 και αδιευκρίνιστου αριθμού στρατιωτικού προσωπικού από ιαπωνικής πλευράς.
 
Την ίδια ώρα στο Πεκίνο οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έλαβαν εντολή να αυξήσουν τη μαχητική ικανότητα το 2013. “Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και η λαϊκή ένοπλη αστυνομία πρέπει να επικεντρωθούν στην ικανότητά τους να πολεμούν και να κερδίζουν τη μάχη”, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η Λαϊκή Ημερησία.

Η εντολή δόθηκε από το γενικό επιτελείου στρατού στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων για το 2013, αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα εφημερίδας του στρατού.

Στη δημοσίευση δεν γίνεται αναφορά στην εδαφική διαφορά για τα νησιά αυτά στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα περισσότερα από τα οποία τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση το καλοκαίρι του 2012. Οι δύο χώρες έστειλαν τις τελευταίες εβδομάδες μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα επεισόδιο μεταξύ των δύο στρατών.
  
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι …τα Ίμια Κίνας-Ιαπωνίας. Ένταση στην ανατολική θάλασσα της Κίνας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε