Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

AFD: Αποχωρεί η συμπρόεδρος Φράουκε Πέτρι!

AFD
Φωτογραφία: Reuters

Η Φράουκε Πέτρι, συμπρόεδρος του AFD, έχει κάνει… άνω – κάτω το ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία! Η ανακοίνωση αποχώρησης και οι αιχμές.

Η συμπρόεδρος του AFD, Φράουκε Πέτρι, ανακοίνωσε πως θα εγκαταλείψει το κόμμα. Χωρίς, όμως, να διευκρινίσει το πότε ακριβώς. Την Δευτέρα είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AFD, στην Μπούντεσταγκ. Την γερμανική Βουλή, δηλαδή.

AFD

Κάπως έτσι στο AFD, το ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή μετά από 60 χρόνια, οι εσωκομματικές διεργασίες συνεχίζονται…

Τα… εσωτερικά του AFD

Τα μέλη του AFD συναντήθηκαν την Τρίτη, στο Βερολίνο, για να συζητήσουν τον σχηματισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η Φράουκε Πέτρι δεν παρεβρέθηκε.

Η συμπρόεδρος του κόμματος βρίσκονταν στην Δρέσδη, από όπου το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέφερε την δήλωσή της. Με την οποία επιβεβαίωνε πως θα εγκαταλείψει το κόμμα.

“Είναι προφανές πως έρχεται αυτότο βήμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο dpa. Ωστόσο, δεν όρισε ημερομηνία… αποχώρησης από το AFD. Επίσης δήλωσε πως εκείνη και δύο ακόμη βουλευτές του κόμματος, στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Σαξονίας, θα εγκαταλείψουν το… καράβι του AFD.

Ο σύζυγος της Πέτρι, Μάρκους Πρέτζελ, επίσης εγκαταλείπει το κόμμα. Ήταν ένας από τους ηγέτες με την μεγαλύτερο επιρροή στο κόμμα και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας. Αυτό της βόρεια Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Η απόφασή μου οφείλεται αποκλειστικά στην απαισιόδοξη άποψή μου για το πώς το κόμμα πιθανότατα θα εξελιχθεί“. Αυτό δήλωσε ο Πρέτζελ στην εφημερίδα Welt.

Φράουκε Πέτρι

Η… βόμβα της Φράουκε Πέτρι!

Παραδοσιακά, το πρωί της επόμενης μέρας των εκλογών, τα κόμματα δίνουν συνέντευξη Τύπου. Έτσι έγινε και με το AfD, την Δευτέρα 25.09.2017. Αλλά κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη. Ήταν εκεί όλοι: ο Γιεργκ Μόιτεν και η Φράουκε Πέτρι, οι δυο πρόεδροι του κόμματος. Παρόντες επίσης οι δυο κεντρικοί υποψήφιοι του κόμματος: η Αλίς Βαϊντέλ και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Φράουκε Πέτρι

Η εκλογική νίκη, πάντως, φαίνεται πως είχε βγάλει τον πραγματικό (κακό) εαυτό του ακροδεξιού κόμματος. Όσο συγκρατήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο… δεν το έκαναν από τη στιγμή που πήραν σχεδόν 13%. Και φαίνεται πως η Πέτρι θέλησε να πάρει αποστάσεις απ’ αυτό. Έτσι ανακοίνωσε πως, πλέον, θα είναι ανεξάρτητη βουλευτής, μακριά από τα… φτερά του ακροδεξιού κόμματος.

Η συμπρόεδρος του AfD μίλησε για «εσωτερική διχογνωμία σε θέματα ουσίας» στο κόμμα της. Είπε πως η απόφασή της αυτή βασίστηκε στην πίστη της πως οι ακραίες δηλώσεις που έγιναν από τους υπόλοιπους ηγέτες του κόμματος (για παράδειγμα “θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ”, “αυτοί που μας κυβερνούν είναι γουρούνια”) δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν στο AFD να κάνει “εποικοδομητική αντιπολίτευση”.

Σημειώνεται πως η Πέτρι εξελέγη με απευθείας ψήφο στην περιοχή της Σαξονίας όπου το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε πρώτο κόμμα…

Πηγή: www.dw.com
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις