Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αφγανιστάν: ‘Εκρηξη βόμβας με θύματα παιδιά και γυναίκες

Δέκατρεις άμαχοι, τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη μιας βόμβας.

Σύμφωνα με τον Φαρίντ Άιλ, εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε δρόμο της επαρχίας Ορουζγκάν, μια ασταθή περιοχή του νότιου Αφγανιστάν.

Δύο άνδρες τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού που ήταν τοποθετημένος σε δρόμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Ωστόσο οι αυτοσχέδιες βόμβες χρησιμοποιούνται συχνά στις επιθέσεις των ανταρτών Ταλιμπάν κατά των αφγανικών και των διεθνών δυνάμεων.

Το θέμα της ασφάλειας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές, καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που σταδιακά μεταβιβάζουν τον έλεγχο των επαρχιών στις αφγανικές δυνάμεις, πρέπει να έχουν αποχωρήσει από τη χώρα έως τα τέλη του 2014.Μόλις χθες, μια βόμβα προκάλεσε το θάνατο άλλων οκτώ πολιτών στη γειτονική επαρχία Χελμάντ. Οι αυτοσχέδιες αυτές βόμβες χρησιμοποιούνται συχνά στις επιθέσεις των ανταρτών Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μεγάλη δράση σε αυτή την περιοχή.

Η επίθεση σημειώθηκε τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στο Αφγανιστάν του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Λίον Πανέτα, ο οποίος βρίσκεται στην Καμπούλ για να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση για τη στήριξη των ΗΠΑ, ύστερα από μια σειρά περιστατικών στα οποία εμπλέκονταν αμερικανοί στρατιώτες (η σφαγή με 16 νεκρούς την Κυριακή, το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου το Φεβρουάριο) τα οποία επιδείνωσαν την ένταξη μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών.

Την Κυριακή ένας Αμερικανός στρατιώτης σκότωσε 16 άμαχους στη νότια επαρχία Κανταχάρ, μια μεμονωμένη ενέργεια με κίνητρα που παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η σφαγή αυτή εγείρει φόβους για αντίποινα κατά των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, της κυβέρνησης της Καμπούλ, κυρίως από τους Ταλιμπάν που μάχονται κατά της κυβέρνησης Καρζάι και των δυτικών συμμάχων της τα τελευταία 10 χρόνια και οι οποίοι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για τους άμαχους που σκότωσε ο στρατιώτης των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με εκδίκηση απειλούν οι Ταλιμπάν για την σφαγή αμάχων από αμερικανό στρατιώτη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε