Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Αφγανός αστυνομικός σκότωσε τρεις Ισπανούς, δύο στρατιώτες και έναν διερμηνέα

Το περιστατικό σημειώθηκε σε ισπανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν και προκάλεσε την οργή εκατοντάδων Αφγανών που επιχείρησαν να εισβάλουν στη βάση.

Σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, οι δύο στρατιώτες και ο διερμηνέας πραγματοποιούσαν “εκπαιδευτική αποστολή προς τους αφγανούς αστυνομικούς” όταν “ένας από τους εκπαιδευόμενους πυροβόλησε κατά τα φαινόμενα και σκότωσε και τους τρεις”.

“Ήταν θύματα μιας προμελετημένης επίθεσης. Δεν μπορώ να πω αν οι Ταλιμπάν είναι πίσω από την ενέργεια αυτή, αλλά μπορώ να πω ότι ήταν μια προμελετημένη επίθεση, μια τρομοκρατική επίθεση”, τόνισε. “Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν την επίθεση και πυροβόλησαν εναντίον του φερόμενου ως δολοφόνου τον οποίο σκότωσαν”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Ρουμπαλκάμπα διευκρίνισε ότι τα θύματα ήταν ο λοχαγός Χοσέ Μαρία Γκαλένα Κόρντομπα και ο ανθυπολοχαγός Αβραάμ Λεόνθιο Μπράβο Πικάγιο. Ο διερμηνέας ήταν ιρανικής καταγωγής που είχε αποκτήσει ισπανική υπηκοότητα. Ο δράστης ήταν αστυνομικός που εκτελούσε χρέη οδηγού σε έναν από τους δύο 33χρονους ισπανούς αξιωματικούς.

Mε τη φασαρία που προκλήθηκε, εκατοντάδες Αφγανοί προσπάθησαν να εισβάλουν στη βάση, σύμφωνα με τον Αχμάντι και αυτόπτες μάρτυρες. Η αφγανική αστυνομία, ο στρατός και οι ισπανικές δυνάμεις “διέλυσαν” το πλήθος που πετούσε πέτρες. “Τρεις νεαροί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της διαμαρτυρίας”, είπε ο Αχμάντι χωρίς να διευκρινίσει αν οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους.

Η Ισπανία έχει στείλει 1.270 στρατιώτες στο Αφγανιστάν που μετέχουν στη δύναμη της ISAF. Οι ισπανικές δυνάμεις έχουν τη βάση τους στο δυτικό τμήμα της χώρας. Μέχρι σήμερα 92 στρατιώτες που έχουν σταλεί στο Αφγανιστάν έχουν χάσει τη ζωής τους, ανάμεσα τους 62 που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους στην Τουρκία το 2003.

Δεν είναι πρώτη φορά που Αφγανός, αστυνομικός ή στρατιώτης, ανοίγει πυρ εναντίον ξένων στρατιωτών. Στα μέσα Ιουλίου τρεις βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά αφγανού στρατιώτη στην επαρχία Χελμάντ. Το Νοέμβριο του 2009 πέντε βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν αφγανός αστυνομικός άνοιξε πυρ εναντίον τους στη διάρκεια οδικού ελέγχου επίσης στη Χελμάντ.

    Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται σε 462 ο αριθμός των ξένων στρατιωτών (εκ των οποίων 297 Αμερικανοί) που έχουν χάσει τις ζωή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις αρχές του 2010, έναντι 520 το 2009, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ανεξάρτητης ιστοσελίδας icasualties.org.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε