Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Άγαλμα σε σχήμα πέους “κατεβαίνει” λόγω…Πάπα!

Το άγαλμα βρίσκεται στην έξοδο του αεροδρομίου της Μάλτας. ΦΩΤΟ REUTERS
Το άγαλμα βρίσκεται στην έξοδο του αεροδρομίου της Μάλτας. ΦΩΤΟ REUTERS
Τέσσερα χρόνια κοσμεί την πρωτεύουσα της Μάλτας όμως τώρα θα κατέβει για να μην προσβληθεί ο Πάπας, την ώρα που δεκάδες καταγγελίες για παιδεραστία στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας εμφανίζονται σαν μανιτάρια!

 

Το άγαλμα « Μεσογειακή Κολόνα » («Colonna Μediterranea»), ένας στύλος σε σχήμα φαλλού ο οποίος έχει ανεγερθεί έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας κοντά στην πρωτεύουσα Βαλέτα, ενδέχεται να αποσυρθεί άμεσα για να μην προσβάλει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ ο οποίος θα επισκεφθεί επισήμως το νησί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
 
Ο δήμαρχος της πόλης Λιούγκα Τζον Σέμπρι στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το σημείο όπου έχει ανεγερθεί το έργο, αλλά και τοπικές εκκλησιαστικές Αρχές κάνουν λόγο για « άσεμνο και χυδαίο άγαλμα ».
 
«Πρόκειται για ένα έργο αφηρημένης τέχνης το οποίο βασίζεται στη φαντασία. Εμπνευσή μου ήταν η ομορφιά των χρωμάτων της Μεσογείου. Είναι μια σύγχρονη, πολύχρωμη και τρισδιάστατη απεικόνιση ενός συμβόλου που χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου» απαντά ο δημιουργός του, ο γλύπτης Πολ Βελά Κρετιέν. Παρόμοια αγάλματα του κ. Κρετιέν έχουν ανεγερθεί στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Αυστραλία.
 
Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης τον Ιανουάριο του 2006. Έκτοτε πολλοί κάτοικοί της, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Καθολικοί, είχαν διαμαρτυρηθεί. Το ταξίδι του Πάπα συμπίπτει με τις αποκαλύψεις ότι η «ομάδα αντιμετώπισης», την οποία είχε συστήσει στη Μάλτα η Καθολική Εκκλησία το 1999 για να πατάξει τα κρούσματα παιδοφιλίας, είχε λάβει καταγγελίες εναντίον 45 ιερέων. 

ΦΩΤΟ REUTERS

 
Από τότε πέρασαν 11 χρόνια και κανείς δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Περίπου οι μισές από τις καταγγελίες κρίθηκαν αβάσιμες, όπως ανακοίνωσε η Εκκλησία μόλις προχθές, προσθέτοντας ωστόσο: « Για την Εκκλησία, κάθε καταγγελία είναι πολύ σημαντική και στο εξής θα λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν ». Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα κύμα σκανδάλων με πρωταγωνιστές παιδόφιλους ιερείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. 

Τα σκάνδαλα «ακούμπησαν» και τον ίδιο τον Ποντίφηκα, ο οποίος κατηγορήθηκε για συγκάλυψη περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς. Δικηγόρος του βρετανού συγγραφέα και υπερασπιστή της αθεΐας Ρίτσαρντ Ντόκινς δήλωσε προσφάτως ότι θα επιδιώξει να επιτύχει τη σύλληψη του Ποντίφικα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να απαντήσει «για την ένοχη σιωπή» της Εκκλησίας.

 
Το Βατικανό απάντησε χλευάζοντας τον κ. Ντόκινς. Εκπρόσωπός της Αγίας Εδρας ανακοίνωσε ότι ο Βενέδικτος ΙΣτ΄ είναι διατεθειμένος να δεχθεί σε ακρόαση θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, τόσο από τη Μάλτα όσο και από άλλες χώρες.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε