Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για να αποφευχθεί πυρηνική καταστροφή – Συναγερμός σε δύο εργοστάσια

– Μάχη με τη ραδιενέργεια δίνουν οι αρχές στην Ιαπωνία
– Τουλάχιστον 190 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια
– Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ και Γαλλία
 

Αυξάνεται η αγωνία για την παγκόσμια κοινότητα με τα πυρηνικά εργοστάσια να κλείνουν ή να διακόπτουν την λειτουργία τους σε ορισμένα σημεία. απόρροια του καταστροφικού σεισμού των 9 ρίχτερ και του φονικού τσουνάμι. Οι ιαπωνικές αρχές δίνουν μάχη για να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή .

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών για το πυρηνικό εροστάσιο Τοκάι Νο 2, στην επαρχία Ιμπαράκι. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής, η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε.

Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power ανακοίνωσε ότι το σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου λειτουργεί, παρότι δύο από τις τρεις ντιζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνται για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο αντιδραστήρας του εργοστασίου, που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι, 120 χιλιόμετρα από το Τόκιο, έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Σημειώνεται οτι, σύμφωνα με το Kyodo, το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το εργοστάσιο Οναγκάουα

Νωρίτερα είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το εργοστάσιο Οναγκάουα, γύρω από το οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είχαν υπερβεί κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην ΒΑ επαρχία Μιγιάγκι.

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η ραδιενέργεια που καταγράφεται στην περιφέρεια του πυρηνικού σταθμού της Οναγκάβα έχει επανέλθει σε φυσιολογά επίπεδα.

Η ΙΑΕΑ είχα ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Ιαπωνία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο) τον πυρηνικό σταθμό επειδή τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια.

Νωρίτερα, ειδικοί ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.

Είχαν όμως πει ότι θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.

Τρεις αντιδραστήρες με πρόβλημα στο Φουκουσίμα

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία. Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά το σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Η TEPCO, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, γεμίζει ήδη με θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες 1 και 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα 1 με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται μέσα στη μονάδα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Όπως έγινε γνωστό οι προσπάθειες ψύξης με θαλασσινό νερό αντιμετωπίζουν πρόβλημα και, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ενημερώνει για το θέμα “δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει με τον αντιδραστήρα”.

Τα συνεργεία του εργοστασίου δίνουν μάχη με το χρόνο. Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

Καθησυχάζει ο ιαπώνας πρωθυπουργός

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη, παραμένει κρίσιμη, όμως επεσήμανε ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

“Εχει εκλυθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, όμως δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ποσοστά”, δήλωσε ο Καν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. “Αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ. Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της ζημιάς”, υπογράμμισε ο Καν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε οτι ενέκρινε ένα σχέδιο για προγραμματισμένες, τρίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποτραπεί ένα γενικό μπλακ-άουτ.

 

To εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο 4

 
Άνθρωπος που έχει μολυνθεί με ραδιενέργεια μεταφέρεται

Προσωπικό του σταθμού επί το έργο

Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τον έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση.

Νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Επικαλούμενη “τις ιαπωνικές αρχές”, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.



Συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό – Πρόβλημα και σε άλλο αντιδραστήρα – Δείτε το βίντεο της έκρηξης!

“Δεν θα ζήσουμε νέο Τσερνόμπιλ”, δηλώνει στο Newsit επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου

Μεγάλο αφιέρωμα Newsit για τον σεισμό στην Ιαπωνία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε