Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αγωνία σε όλη την Ευρώπη – Η Ουγγαρία γκρέμισε το ευρώ

Αγωνία σε όλη την Ευρώπη – Η Ουγγαρία γκρέμισε το ευρώ
– Συνεδριάζει το Eurogroup – Γιούνκερ: Προσέχετε τί λέτε για την οικονομία
– Αντιδράσεις παντού για τα σκληρά μέτρα
-“Αιμορραγούν” ήδη τα χρηματιστήτια στην Ανατολή

Με πολύ μεγάλη ανησυχία περιμένουν όλοι τις αγορές σήμερα, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η Ουγγαρία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ολι Ρεν που απέρριψε τις φήμες περι πτώχευσης της χώρας. Με το ευρω να βρίσκεται κάτω απο το 1,20, για πρώτη φορά στα τελευταία 4 χρόνια, όλοι περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα των αγορών. 
 

Ήδη τα χρηματιστήρια της Ανατολής καταγράφουν ζημιές. Με μεγάλη πτώση άνοιξε η Σεούλ με το δείκτη KOSPI να υποχωρεί κατά 35,11 μονάδες, με πτώση 2,11% μέσα σε μόλις 15 λεπτά.
 
Παράλληλα, οι ανησυχίες για την αμερικανική αγορά εργασίας και η κατάσταση στην Ουγγαρία προκάλεσαν την πτώση κατά 2,7% και στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, όπου ο δείκτης ASX 100 υποχώρησε κατά 120 μονάδες στις 4.209.
 
Η… Ουγγαρία “γκρέμισε” και το Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο 3% στην έναρξη των συναλλαγών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στο Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μία προσπάθεια να δοθεί ένα συντονισμένο μήνυμα προς τις αγορές. Στο συμβούλιο των υπ. οικονομικών της Ευρωζώνης εκτός απο τις λεπτομέρειες του πακέτου των 750 δισ. ευρώ θα συζητηθούν και οι τρόποι με τους οποίους θα μπεί κοινοτικό καπέλο στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνκερ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να προσέχουν πρίν μιλήσουν για την οικονομία. Τη δήλωση αυτή έκανε με αφορμή όσα είπε η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας οτι η προηγούμενη παραποίησε τα στοιχεία κι οτι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απο αυτή που είχε ανακοινωθεί με αποτέλεσμανα βυθιστούν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ο κ. Γιούνκερ είπε πως οι αγορές εξακολουθούν να είναι νευρικές και οποιοδήποτε αρνητικό μήνυμα, διογκώνεται κι έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε ωστόσο, οτι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα 12 βρετανοί οικονομολόγοι εκτιμούν οτι η ζώνη του ευρώ σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει με τη σημερινή της μορφή, εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει στα περισσότερα μέλη της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σε όλη την Ευρώπη καταγράφονται πολύ έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις. Στην Ιταλία εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες δικαστικών και στη Γαλλία των δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα σε όλα αυτά ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε οτι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει οι βρετανοί να κάνουν αιματηρές θυσίες για να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε