Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αγοράζει ρώσικα μαχητικά η Ινδία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στην αγορά 29 μαχητικών MiG-29K από τη Ρωσία προχωρά η Ινδία.

Η συμφωνία, ύψους 1,2 δις δολαρίων, αναμένεται να υπογραφεί την Παρασκευή, στην διάρκεια διήμερης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ινδία. 

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας ΑΚ Άντονι ανακοίνωσε παράλληλα, μιλώντας στη Βουλή, ότι το Νέο Δελχί ζήτησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άδεια για την αγορά 10 στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών. 

Τα τεράστια αεροσκάφη C-17 Globemaster-III της Boeing χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εξοπλισμού , περιλαμβανομένων και αρμάτων μάχης, στρατευμάτων, ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λ.π., κυρίως από το στρατό των ΗΠΑ. Αεροσκάφη του ίδιου τύπου διαθέτουν επίσης οι αεροπορίες άλλων τεσσάρων χωρών. 

Η Ινδική πολεμική αεροπορία διαθέτει ένα στόλο μεταγωγικών Ilyushin 76 και Antonov 32. Σχεδιάζει να τα αναβαθμίσει και αντικαταστήσει τα πιο πεπαλαιωμένα τα προσεχή χρόνια. Ακόμα, ο Άντονι δήλωσε ότι υπεγράφη συμφωνία για την αναβάθμιση των υπαρχόντων. 

Η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ινδία έχει, κατά δυτικούς παρατηρητές, στόχο να προστατευθεί η ειδική σχέση ανάμεσα στην Μόσχα και στο Νέο Δελχί, ειδικά στο πεδίο των εξοπλισμών. Η Σοβιετική Ένωση και κατόπιν η Ρωσία μονοπωλούσε τις ινδικές αμυντικές δαπάνες για δεκαετίες, παρέχοντας το 70% και πλέον των εξοπλισμών που αγόραζε το Νέο Δελχί. Τα τελευταία χρόνια όμως το Νέο Δελχί έχει αναθέσει αρκετά συμβόλαια σε εταιρίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. 

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν πολλά συμβόλαια συνολικού ύψους 10 δις δολαρίων και πλέον, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της πυρηνικής ενέργειας. 

Η Μόσχα ελπίζει ότι ο Πούτιν θα προωθήσει την αγορά των μαχητικών MiG 35 από την Ινδία. Το Νέο Δελχί εξετάζει έξι περιπτώσεις για την αγορά του επόμενου βασικού μαχητικού της πολιτικής της αεροπορίας. Το συμβόλαιο, που θα έχει ύψος 11 δις δολαρίων, θα αφορά 126 αεροσκάφη. 

Ρωσικές εταιρίες κατασκευάζουν ήδη 4 αντιδραστήρες σε Ινδικά πυρηνικά εργοστάσιο και διεκδικούν νέα συμβόλαια. Στην Ινδική αγορά πυρηνικής ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα έχει αξία 150 δις δολαρίων τα επόμενα χρόνια, Ρωσία και Γαλλία διατηρούν το πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν θα επιδιώξει επίσης την τόνωση του διμερούς εμπορίου, που σήμερα φθάνει τα 8 δις δολάρια σε ετήσια βάση, με στόχο την αύξηση του όγκου του στα 20 δις δολάρια ως το 2015.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε