Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

«Αγοράζουν»… ηρεμία με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – Υπό την πίεση των διαδηλωτών ο «εθνικός διάλογος»

ΦΩΤΟ REUTERS

Καθώς οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ αρνούνται να κάνουν έστω και ένα βήμα πίσω, η κυβέρνηση Μουμπάρακ προσφέρει το δέλεαρ των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.

15% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις στρατιωτικών και πολιτών ενέκρινε η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να ηρεμήσει τα… πνεύματα στην πλατεία Ταχρίρ. Οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από την πρώτη Απριλίου.

Εκτός αυτού, εγκρίθηκε και η δημιουργία ενός ταμείου 5 δισεκατομμυρίων αιγυπτιακών λιρών (850 εκατομ. δολάρια) που θα χορηγηθούν ως αποζημίωση για τις ζημιές που έπαθαν οι έμποροι, για τα θύματα των κατεστραμμένων αυτοκινήτων, για τις κλοπές και τους βανδαλισμούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Όλα αυτά ενώ ο «εθνικός διάλογος», με τη συμμετοχή και των ισλαμιστών, βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Η πίεση των διαδηλωτών που δεν κάνουν πίσω αν δεν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και η διαφορετική «ατζέντα» της κάθε πλευράς που μετέχει στο διάλογο, μετατρέπουν τη διαδικασία σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Δύο εβδομάδες διαδηλώσεων ήταν αρκετές για να κλονίσουν ένα καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο διάλογος που άρχισε την Κυριακή υπό την αιγίδα του αντιπροέδρου Ομαρ Σουλεϊμάν περιλαμβάνει αρκετά μικρά κόμματα της λαϊκής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως μεγάλο πολιτικό βάρος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι άλλη από την παρουσία του ισχυρού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, εκτός νόμου που μέχρι σήμερα γινόταν οριακά ανεκτό, και το οποίο βρίσκει μια μοναδική πολιτική αναγνώριση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο διάλογος αυτός επέτρεψε να συμφωνήσουν σε μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας με βάση το σύνταγμα». Η προοπτική αυτή συνοδεύεται από πολλές δεσμεύσεις σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, προετοιμασίας τροποποιήσεων του Συντάγματος, και αποδοχής των προσφυγών των πολιτικών κρατουμένων.

Οι πρώτες… έριδες

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποστασιοποιήθηκαν κρίνοντας το αποτέλεσμα αυτό “ανεπαρκές”, και τις προτάσεις της κυβέρνησης “επιφανειακές”.

Αρκετοί παράγοντες που συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας, ανάμεσα τους οι ομάδες των νέων ανθρώπων που είχαν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ, απέρριψαν την προσφορά διαλόγου πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Ο αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν προσκλήθηκε στον διάλογο, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις “αδιαφανείς”.

“Κανείς δεν ξέρει ποιος μιλάει με ποιον προς το παρόν (…). Τη διαδικασία χειρίζονται ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν και ο στρατός, και αυτό είναι το πρόβλημα”, πρόσθεσε, εκτιμώντας αναγκαία τη συμμετοχή των πολιτών και τη δημιουργία ενός “προεδρικού Συμβουλίου” μετάβασης από τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού.

Τα κόμματα Wafd (Φιλελεύθερο) και Tagammu (αριστερό) και περίπου τριάντα προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (κρατικό), πρώην πρεσβευτές, δικαστές και επιχειρηματίες, συμμετέχουν στις συνομιλίες. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση.

Διεθνής αντίδραση

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Αιγυπτίων για μία ουσιώδη αλλαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

“Τα λόγια δεν είναι αρκετά”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση Μουμπάρακ να διαπραγματευτεί με ένα ευρύ τμήμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετανάστευση κεφαλαίων από την Αίγυπτο, και παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι ταραχές εκεί στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε