Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αίγυπτος: 13 νεκροί, 140 τραυματίες σε συγκρούσεις Χριστιανών με Μουσουλμάνους

ΦΩΤΟ REUTERS

Η θρησκευτική βία επιστρέφει στην Αίγυπτο, όπου ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους με απολογισμό 13 νεκρούς.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Μοκάταμ, με πετροπόλεμο και ρίψη αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ στο λεγόμενο “ορεινό” Κάιρο.

Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το… “φιτίλι” που άναψε τα αίματα ήταν η σχέση μεταξύ ενός χριστιανού και μίας μουσουλμάνας στην περιοχή Ατφίχ στο Χελουάν, όπου έφερε σε αντιπαράθεση τις δύο οικογένειες, αφήνοντας δύο νεκρούς από την “βεντέτα”.

Την περασμένη Παρασκευή, μουσουλμάνοι έβαλαν φωτιά και έκαψαν ολοσχερώς μία Κοπτική Εκκλησία (των Δύο Μαρτύρων) την οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– στη συνέχεια κάποιοι μουσουλμάνοι έριξαν με μπουλντόζες και μάλιστα προσευχήθηκαν επί τόπου θέλοντας να ανεγείρουν τζαμί στην ίδια περιοχή, γεγονός που εξόργισε τους χριστιανούς.

Οι χριστιανοί αντέδρασαν και ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με καθιστική διαμαρτυρία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, “Σάλαχ Σάλεμ” και περιφερειακού δρόμου, με σκοπό να αποκοπεί η κυκλοφορία.

Ο στρατός προσπάθησε να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων που μένουν στην περιοχή, αφήνοντας λουτρό αίματος ενώ καιγόντουσαν όλη την νύχτα κυβερνητικά κτίρια και αυτοκίνητα.

Ο δρόμος άνοιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με την παρέμβαση του στρατού, όπου έστειλε επί τόπου οκτώ άρματα μάχης, δεκάδες στρατιωτικά οχήματα και μεγάλη δύναμη στρατιωτών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, τουλάχιστον ένας από τους νεκρούς, ένας 18χρονος χριστιανός, είχε πυροβοληθεί στην πλάτη, ενώ και ορισμένα άτομα που νοσηλεύονται φέρουν τραύματα από σφαίρες. Δεν είναι όμως σαφές ποια πλευρά άνοιξε πυρ. Στρατιώτες, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την τάξη, είχαν πυροβολήσει στον αέρα.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ένταση, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα ξαναχτίσει την καμμένη εκκλησία πριν από το Πάσχα.

Επίσης, για την εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ήδη από τώρα πολιτικά κόμματα της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία την ερχόμενη Παρασκευή, που την ονομάζουν “πορεία Εθνικής Ενότητας”, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου και θα καταλήξει στην περιοχή όπου συνέβη ο εμπρησμός της κοπτικής εκκλησίας. Ήδη τέσσερα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν ενώ αναμένεται έντονη και η παρουσία της νεολαίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε