Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Αίγυπτος: Αρχαιολογικοί θησαυροί βρέθηκαν στον… κήπο

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αμύθητης αξίας θησαυροί κλάπηκαν από το μουσείο του Καΐρου κατά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Δυο από αυτά βρέθηκαν αλλά πολλά ακόμη αγνοούνται.

Βρέθηκαν ένα φυλαχτό σε σχήμα σκαραβαίου που ανήκε στον Γιούγια (Yuya), έναν ισχυρό αυλικό της δέκατης όγδοης δυναστείας η οποία βασίλεψε πριν από πάνω από 3.000 χρόνια, και ένα από τα ταφικά αγαλματίδια (ouchabtis) του Γιούγια, μέρος ενός συνόλου από έντεκα αγαλματίδια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Τάρεκ αλ-Αουάντι, οι δύο αρχαιότητες βρέθηκαν στον κήπο γύρω από το επιβλητικό ροζ κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τις αρχαιότητες, Ζάχι Χαουάς ανακοίνωσε ότι μια πρώτη απογραφή που πραγματοποιήθηκε μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποκάλυψε ότι οκτώ αρχαιότητες μεγάλης αξίας είχαν εξαφανιστεί από το μουσείο.

Οι αρχές εξακολουθούν να ψάχνουν για τα υπόλοιπα κομμάτια που εκλάπησαν στις 28 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους ένα επίχρυσο ξύλινο άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών, ένα του Ακενατόν και ένα άλλο της Νεφερτίτης. Οι κλοπές έγιναν όταν πλιατσικολόγοι μπήκαν στο μουσείο, σπάζοντας 13 βιτρίνες και 70 εκθέματα.

Το Αιγυπτιακό Μουσείο περιλαμβάνει ανεκτίμητες αρχαιότητες, ανάμεσα τους και τον ταφικό θησαυρό του Τουταγχαμών και πολλές βασιλικές μούμιες. Περίπου 100.000 αρχαιότητες εκτίθενται στις περίπου εκατό αίθουσές του, ενώ 50.000 άλλα έργα και αντικείμενα τέχνης βρίσκονται στους χώρους συντήρησης και στις αποθήκες του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε