Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αίγυπτος: Ο στρατός πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει τους διαδηλωτές

REUTERS
Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά αυτοί παρέμειναν στις θέσεις τους. Ήρθε η ώρα της αλλαγής λέει ο Ομπάμα.

Μια ριπή περίπου 20 βολών πυροβόλων όπλων ακούστηκε στην πλατεία Ταχρίρ νωρίς το πρωί, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα ανδρών του στρατού να απομακρύνουν διαδηλωτές που κάθονταν ή κοιμούνταν γύρω από τα άρματα μάχης στην πλατεία.
 
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν στον αέρα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους, γύρω, κάτω από τα άρματα μάχης–ακόμα και μπροστά στις ερπύστριες.
 
Νωρίτερα χθες οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα οχήματα του στρατού, τόσο τα άρματα μάχης όσο και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ώστε να εμποδίσουν την προσπάθεια τους να συμπιέσουν την περιοχή που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες.
 
Ο στρατός θέλει να πειθαναγκάσει τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ και την γύρω περιοχή–σημαντικό οδικό κι εμπορικό κέντρο στο Κάιρο–ώστε να υπάρξει επιστροφή στην “ομαλότητα” μετά την οικονομική παράλυση εν μέσω των διαδηλώσεων.
 
“Ο δειλός είναι δειλός, ο γενναίος είναι γενναίος. . . δε θα φύγουμε από την πλατεία”, δήλωσε ένας διαδηλωτής περίπου 20 ετών στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 
“Υπάρχει πολλή αμφιβολία από μέρους των διαδηλωτών όσον αφορά το στρατό” και τις προθέσεις του, δήλωσε ένας αξιωματικός των Αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. “Δε θέλουμε να κοιμούνται στις ερπύστριες”, πρόσθεσε.
 
Ο Γκάσερ, ένας 35χρονος διαδηλωτής, είπε πως “ο στρατός πυροβόλησε για να μας αναγκάσει να οπισθοχωρήσουμε. . .” Αλλά, πρόσθεσε, “αυτή είναι η δική μας γη, θα στεκόμαστε όπου θέλουμε”.
 
Ομπάμα: “Η ώρα για αλλαγή είναι τώρα”
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Κυριακή ότι πιστεύει πως η Αίγυπτος “δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν” και πως η ώρα για την αλλαγή είναι “τώρα”.
 
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ γνωρίζει τι θα κάνει, αλλά με τις καθημερινές διαδηλώσεις να συνεχίζονται είναι απολύτως σαφές ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
 
Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο μια παράταξη στην Αίγυπτο και δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη χώρα, αλλά είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική τους ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.
 
Στη συνέντευξή του στον Μπιλ Ο’Ράιλι, μια από τις βεντέτες του συντηρητικού τηλεοπτικού δικτύου –που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ–, ο κ. Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να υπάρξει μια “ομαλή” μεταβίβαση της εξουσίας ενώ εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι “αντιπροσωπευτική”. “Θέλω να υπάρξει μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην Αίγυπτο”, είπε.
 
“Οι Αιγύπτιοι θέλουν ελευθερία, εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, θέλουν μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική, θέλουν μια κυβέρνηση που να τους ακούει. Και τους έχουμε πει, ότι πρέπει να αρχίσουν την μετάβαση αμέσως (. . .). Μια ομαλή μετάβαση”, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε