Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αίγυπτος: Ο στρατός τροποποίησε τον εκλογικό νόμο

Αίγυπτος: Ο στρατός τροποποίησε τον εκλογικό νόμο

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να καταργήσει το άρθρο 5 του εκλογικού νόμου που κρατούσε για τους ανεξάρτητους το ένα τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου.

Ο στρατός, που ασκεί την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τροποποίησε επίσημα τον εκλογικό νόμο έπειτα από την έντονη κριτική που άσκησαν τα κόμματα, τα οποία απείλησαν να απόσχουν από τις προσεχείς εκλογές, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων “αποφάσισε να καταργήσει το άρθρο 5 του εκλογικού νόμου” που κρατούσε για τους ανεξάρτητους το ένα τρίτο των εδρών του κοινοβουλίου, διευκρίνισε το Mena. Η κατάργησή του θα επιτρέψει στα κόμματα να παρουσιάσουν υποψηφίους για τις έδρες αυτές.

Το Συμβούλιο είχε δεχθεί πριν από μία εβδομάδα να επανεξετάσει το αμφιλεγόμενο αυτό άρθρο έπειτα από μια συνάντηση του αρχηγού του επιτελείου Σάμι Άναν με μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έναν εκλογικό συνασπισμό στον οποίο μετέχουν το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που ασκεί μεγάλη επιρροή, και μια τριανταριά πολιτικοί σχηματισμοί.

Η Δημοκρατική Συμμαχία εκτιμά πως το διαφιλονικούμενο άρθρο ευνοεί την επιστροφή των προσκείμενων στο Χόσνι Μουμπάρακ. Διεκδικεί επίσης έναν νόμο που θα αποκλείει για δέκα χρόνια από την ψηφοφορία τους πολιτικούς που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες αρχής γενομένης στις 28 Νοεμβρίου, μετά από τις οποίες ο στρατός έχει υποσχεθεί την επιστροφή στην πολιτική εξουσία.

Το κοινοβούλιο που θα εκλεγεί θα έχει έξι μήνες για να συντάξει ένα νέο Σύνταγμα πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το 2012.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε