Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αίγυπτος: Παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές

Αίγυπτος: Παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν στη μεγάλη πλατεία στο κέντρο του Καΐρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αθώωση των έξι πρώην αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, στο πλαίσιο της δίκης του Μουμπάρακ.

Μερικοί κοιμήθηκαν σε σκηνές, άλλοι στο έδαφος, μετά τη συγκέντρωση περίπου 20.000 διαδηλωτών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συμβολική πλατεία της Ελευθερίας.

“Θα μείνουμε σήμερα, ίσως και αύριο. Περιμένουμε περισσότερο κόσμο σήμερα”, είπαν οι διαδηλωτές.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη καταδίκασε χθες τον πρώην ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου σε ισόβια κάθειρξη, όπως και τον πρώην υπουργό του των Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αλντι για το θάνατο 850 διαδηλωτών σε επιχειρήσεις καταστολής μεσούσης της λαϊκής εξέγερσης στις αρχές του 2011. Αντίθετα αθώωσε έξι πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη σφαγή αυτή. Όσον αφορά τους υιούς Μουμπάρακ που κατηγορούνταν για διαφθορά, τα αδικήματά τους παραγράφηκαν.

“Πολύς κόσμος ένιωσε ακούγοντας την ετυμηγορία ότι γυρίσαμε στην εποχή του παλιού καθεστώτος”, τονίζουν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σημειώθηκαν επιθέσεις στα γραφεία του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές Αχμαντ Σαφίκ, του τελευταίου πρωθυπουργού του Μουμπάρακ, σε δύο πόλεις της επαρχίας. Ήδη τη Δευτέρα στο αρχηγείο του Σαφίκ στο Κάιρο είχε σημειωθεί επίθεση.

Χθες 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ για να εκφράσουν την οργή τους για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, 4.000 με 5.000 διαδηλωτές στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, και 1.500 διαδηλωτές στην Ισμαϊλίγια, στη διώρυγα του Σουέζ. Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Σουέζ, ανατολικά του Καΐρου και στο Πορτ-Σάιντ, βορειοανατολικά.

Διαβάστε
Στο νοσοκομείο των φυλακών ο Μουμπάρακ σε άσχημη κατάσταση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε