Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αίγυπτος: Στο στόχαστρο όσοι έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς

Αίγυπτος: Στο στόχαστρο όσοι έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς

Αιγυπτιακό δικαστήριο κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αφαίρεσης της υπηκοότητας Αιγυπτίων οι οποίοι έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς και Ισραηλινές, εάν οι γάμοι τους “απειλούν” την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Το δικαστήριο κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει στοιχεία σχετικά με όλους τους γάμους. “Κάθε περίπτωση πρέπει να ερευνηθεί χωριστά και λαμβανομένων υπ’ όψιν των ατομικών ελευθεριών και της ασφάλειας του έθνους”, ανέφερε απόφαση του δικαστή Μοχάμεντ αλ Χουσεινάι.

Δικηγόρος είχε υποστηρίξει ότι οι Αιγύπτιοι και οι Αιγύπτιες που έχουν παντρευτεί Ισραηλινούς και Ισραηλινές ίσως αποτελούν απειλή για την Αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, διότι θα μπορούσαν να είναι κατάσκοποι για λογαριασμό του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος διατηρεί στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες πριν 30 χρόνια, και μετά από τέσσερις πολέμους.

Ο Νεγκάντ αλ Μποράι, δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο για παραδοξότητα. “Η κυβέρνηση λέει ότι είναι φίλη του Ισραήλ, ο πρόεδρος συγχαίρει τον πρόεδρο του Ισραήλ στις εθνικές εορτές, αλλά τιμωρεί τους πολίτες αν έχουν σχέσεις με το Ισραήλ. Με κατέπληξε η απόφαση. Ο νόμος στην Αίγυπτο λέει ότι η υπηκοότητα μπορεί να ανακληθεί μόνο εάν ένας πολίτης αποδειχθεί ότι κατασκοπεύει σε βάρος της χώρας του. Η απόφαση αυτή εξισώνει το γάμο με έναν Ισραηλινό ή με μια Ισραηλινή με κατασκοπεία”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε