Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αιματοκύλισμα στην Συρία – Πυροβολούν τους διαδηλωτές

REUTERS
Οι αρχές ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ κατά των συγκεντρωμένων στην πόλη Χομς. Καθιστική διαμαρτυρία, μέχρις τελικής νίκης και πτώσης του καθεστώς Άσαντ, διοργανώνουν πάνω από 20.000 άνθρωποι στη Χομς

Οι αρχές ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ αργά το βράδυ της Δευτέρας εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε καθιστική ολονύκτια διαμαρτυρία, στην “πλατεία του Ρολογιού”, στην πόλη Χομς, σύμφωνα με καταγγελία ενός ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συγκεντρωμένοι είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, μέσω ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί νωρίτερα την ίδια μέρα από το υπουργείο Εσωτερικών, που έκανε λόγο για ένοπλη εξέγερση από την πλευρά των αντιφρονούντων, τους οποίους κατηγορούσε ότι καθοδηγούνται από ένοπλες οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών.
 
Ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας απευθύνθηκε με ένα ισχυρό μεγάφωνο στους συγκεντρωμένους στην “πλατεία του Ρολογιού”, καλώντας τους να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, δήλωσε ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που βρίσκεται σε επαφή με τους συγκεντρωμένους στην πλατεία.
 
Την καταγγελία του στελέχους της οργάνωσης επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους και δύο κάτοικοι της Χομς, που ανέφεραν ότι ακούστηκαν πυρά προερχόμενα από το κέντρο της πόλης.
 
Μια καθιστική διαμαρτυρία με πάνω από 20.000 άτομα ξεκίνησε χθες βράδυ στο Χομς, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας και θα συνεχισθεί έως την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.
 
«Πάνω από 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία αλ Σάα (του Ρολογιού), την οποία ξαναβαπτίσαμε Αλ Ταχρίρ εις ανάμνηση της ομώνυμης πλατείας του Καΐρου», σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ο Νατζάτι Ταγιάρα.
 
Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, ξεχώριζαν το «καθιστική διαμαρτυρία έως την πτώση του καθεστώτος» και «ελευθερία, ελευθερία», τόνισε ο ίδιος.
 
«Είναι μία καθιστική διαμαρτυρία ανοικτή σε όλους και θα συνεχισθεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», κυρίως οι ατομικές ελευθερίες, η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ο τερματισμός των πολιτικών συλλήψεων, πρόσθεσε.
 
«Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στην ανάρρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000, στην οποία διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ.
 
Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή και έφεραν μαζύ τους και τροφή, δήλωσε ο Ταγιάρα, προσθέτοντας πως «οι νέοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε