Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αϊτή: Απαράδεκτες και άθλιες οι συνθήκες στους καταυλισμούς σεισμοπαθών

REUTERS
Η Κάθριν Μπραγκ, ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ με αρμοδιότητα τις ανθρωπιστικές υποθέσεις η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αϊτή, χαρακτήρισε σήμερα “απαράδεκτες και άθλιες” τις συνθήκες διαβίωσης σε ορισμένους καταυλισμούς…..

όπου φιλοξενούνται θύματα του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου που άφησε πίσω του σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους.
 
“Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες σε ορισμένους καταυλισμούς, ίσως άθλιες. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια ποιές ήταν οι συνθήκες διαβίωσης κάτω από τις σκηνές, όπου η ζέστη είναι ανυπόφορη”, είπε η Μπραγκ που είναι επίσης αναπληρώτρια συντονίστρια των επιχειρήσεων παροχής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, μετά την επίσκεψή της σε καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.
 
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κατήγγειλε την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους κατασκήνωσης και την έλλειψη οικονομικής προοπτικής. “‘Ολα αυτά είναι απαράδεκτα”.
 
Ωστόσο η Μπραγκ είπε ότι οι ανθρωπιστικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στην Αϊτή, όπου δεν υπάρχει κοινωνική ένταση ούτε επιδημία και δεσμεύτηκε να συνεχίσει το έργο αρωγής προς τους επιζήσαντες του σεισμού.
 
Κάνοντας έναν απολογισμό της ανθρωπιστικής δράσης στην Αϊτή από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, η Μπραγκ αποκάλυψε ότι σε 4,3 εκατομμύρια Αϊτινούς δόθηκαν τρόφιμα, σε 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους διανεμήθηκαν σκηνές, ενώ κινητές υγειονομικές μονάδες εγκαταστάθηκαν για την περίθαλψη των εκτοπισμένων και δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα ερειπίων αφαιρέθηκαν από τις πληγείσες περιοχές.
 
Η Μπραγκ τάχθηκε υπέρ της κατασκευής κατοικιών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας και μετά να εξεταστεί μια στρατηγική εξόδου της ανθρωπιστικής δράσης.
 
Η Μπραγκ είπε ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν το 2011.
 
Η Αϊτή υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές στις 12 Ιανουαρίου από τον ισχυρό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή 250.000 και πλέον ανθρώπων και άφησε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους άστεγους κι εκτοπισμένους.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε