Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αίτημα Αμπάς για ένταξη στον ΟΗΕ

Αίτημα Αμπάς για ένταξη στον ΟΗΕ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επέδωσε σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό.

Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον Μπαν στην έδρα του ΟΗΕ για να του παρουσιάσει το επίσημο αίτημα των Παλαιστινίων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έπειτα από αυτή τη συνάντηση ο Αμπάς αναμένεται να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμπάς παρέδωσε έναν λευκό φάκελο με το χρυσό έμβλημα των Παλαιστινίων στον Μπαν. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έκαναν χειραψία και ακολούθησε μία σύντομη συνομιλία μεταξύ τους.

Ο Μπαν θα προωθήσει το αίτημα των Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού βεβαιωθεί ότι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες πληρούν τους όρους για ένταξη στον ΟΗΕ.

Το αίτημα της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα εξεταστεί “γρήγορα” και θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρκι.

“Αφού λάβαμε την επιστολή, θα ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία εξέτασης γρήγορα από τη γραμματεία (του ΟΗΕ) και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την άλλη μεριά, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι “λυπάται” για το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους. “Λυπούμαστε για το διάβημα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκίντι Σμέρλινγκ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς μία πραγματική ειρήνη περνά μέσω των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών πράξεων”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ πλήθη Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σήμερα στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης την ώρα που ο Αμπάς συναντώταν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.  Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας στο κέντρο της Ραμάλας, στη Ναμπλούς, τη Χεβρώνα και την Ιεριχώ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε