Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ακόμα και το Cambridge δανείζεται πιο φθηνά από την Ελλάδα!

Ακόμα και το Cambridge δανείζεται πιο φθηνά από την Ελλάδα!

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο αξιόλογα πανεπιστήμια του κόσμου δεν άπλωσε το χέρι στην κυβέρνηση για χρηματοδότηση. Βγήκε στις αγορές και δανείστηκε. Και το επιτόκιο που «πέτυχε» ήταν μικρότερο από αυτό της Ελλάδας ή της Ισπανίας…

Ο λόγος για το Cambridge που 350 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 435 εκατομμύρια ευρώ) για πρώτη φορά στη 800ετή ιστορία του.

Το ομόλογα λήγουν το 2052 και το επιτόκιό τους ορίστηκε στο 3,75%. Με τα χρήματα αυτά, το βρετανικό πανεπιστήμιο, όπως ανακοίνωσε, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα “γενικά” έξοδά του, “επενδύσεις σε μονάδες έρευνας, φοιτητικές κατοικίες και άλλα στοιχεία ενεργητικού του πανεπιστημίου”.

Στα 800 χρόνια της ιστορίας του, το Cambridge χρηματοδοτούνταν συνήθως μέσω “εκδηλώσεων για συγκέντρωση κεφαλαίων και δωρεών”.

“Η στιγμή ήταν καλή, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και το Cambridge βρίσκεται σε πολύ σταθερή θέση. Ήταν ένα μέσο για να χρηματοδοτηθούμε συνετό και χαμηλού κόστους”, δήλωσε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.

“Είμαστε ευτυχείς για την επιτυχία αυτής της έκδοσης ομολόγων και για την ισχυρή υποστήριξη προς το πανεπιστήμιο και την αποστολή του που έδειξαν οι επενδυτές. Τα ποσά αυτά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μια εκπαίδευση και μια έρευνα του υψηλότερου διεθνούς επιπέδου”, σχολίασε ο καθηγητής σερ Λέζεκ Μπορίσιεβιτς, αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε σήμερα ότι αξιολόγησε με ΑΑΑ αυτή την έκδοση ομολόγων, δηλαδή της έδωσε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

“Έστω κι αν το πανεπιστήμιο σχεδόν δεν είχε χρέη ως τώρα, το δάνειο των 350 εκατομμυρίων στερλινών δημιουργεί ένα χρέος μικρό σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του”, εκτιμά ο Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μεγαλύτερη επένδυση που εξετάζει το Cambridge χάρη σ’ αυτό το δάνειο είναι η κατασκευή 1.500 κατοικιών για τους ερευνητές και 100.000 τετραγωνικών μέτρων χώρων έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δανειστήκαμε 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο πάνω από 4%

Δανειστήκαμε με ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο

Η Ισπανία δανείστηκε 4 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε