Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ακόμη 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup ο Γιούνκερ

Ακόμη 2,5 χρόνια στο τιμόνι του Eurogroup ο Γιούνκερ

Ούτε Γερμανός ούτε Γάλλος. Ούτε Σόιμπλε ούτε Μοσκοβισί. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ παραμένει επικεφαλής του Eurogroup.

Η παράταση της θητείας του για άλλα 2,5 χρόνια αποφασίστηκε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου, αφού δε βρέθηκε συμβιβαστική λύση για το ποιος θα τον διαδεχτεί.

Η επιλογή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να εγκριθεί και επίσημα την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών και των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διορισμός του προέδρου του Eurogroup ήταν ένα παζλ που δεν μπορούσε να βρει λύση για αρκετούς μήνες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο μοναδικός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση, αλλά η Γαλλία δεν ήθελε ούτε να το… ακούσει και πίεσε για την παράταση της θητείας του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διορίστηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση το 2005 και η θητεία του έληξε στις 17 Ιουλίου.

Επί της ουσίας, το θέμα δεν έχει κλείσει. Η απόφαση του Eurogroup ήταν απλά ένας συμβιβασμός. Άλλωστε, ο ίδιος ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία των 2,5 ετών, αλλά θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ ανέφερε επίσημη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αποφασίστηκε επίσης να δωθεί θέση νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να κάνουν πράξη τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου, κυρίως ως προς την ενιαία επιτήρηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου για την επιτήρηση του τραπεζικού τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “ώστε το σχέδιο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

“Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί εξηγώντας ότι θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της κρίσης στις ρίζες της σπάζοντας το δεσμό ανάμεσα στην κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη δημοσιονομική κρίση.

Τόσο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο Ολι Ρεν έσπευσαν να διαβεβαιώσουν επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει απευθείας και δεν θα προϋποθέτει εγγυήσεις εκ μέρους των κρατών, απαντώντας στις αμφιβολίες που εκφράζονταν για το θέμα τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Μπλόκο” στον Σόιμπλε – Μένει ο Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup

Γιούνκερ: Δεν κάνω άλλη θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup

Eπόμενος πρόεδρος του Eurogroup ο Μοσκοβισί;

Νέα σύνοδος του Eurogroup στις 20 Ιουλίου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε