Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ακόμη πιο αυστηρά τα μέτρα στα αεροδρόμια

Ετσι και χειρότερα θα είναι πλεον η κατάσταση στα αεροδρόμια όλου του κόσμου ΦΩΤΟ REUTERS

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από χθές για όλες τις πτήσεις.

Ενισχύονται και πάλι τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια μετά μετά την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος σε αεροπλάνο της Delta Airlines.

  “Τα συμπληρωματικά μέτρα (ασφαλείας) εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο”, ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας ένα αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρίες να εινισχύσουν την ασφάλεια.

Εκτός από το Άμστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιένης ανακοίνωσαν πολύ γρήγορα μία ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται με τους “αμερικανικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας”. “Άμεσα” μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρίες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

    Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες: εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους –με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών– και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο –όπως ένα βιβλίο– που μεταφέρουν στο αεροσκάφος, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες “τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου”, με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

    Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

    Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή “έκτακτα μέτρα ασφαλείας” για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες “με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ακολουθούνται στην Ευρώπη”.

    Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να “περιορίσουν” τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

    Στη Βιένη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα “ελέγχονται 100%”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.
 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο 23χρονος Νιγηριανός Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει χθες με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Delta λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης .

Ο ύποπτος που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα, ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων στην πτήση που προερχόταν από το Άμστερνταμ. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

  Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 23χρονος Νιγηριανός, επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε “έγκυρη” αμερικανική βίζα. Ο επίδοξος δράστης χρησιμοποίησε πενθρίτη, ένα εκρηκτικό της οικογένειας της νιτρογλυκερίνης. Το εκρηκτικό βρισκόταν κλεισμένο σε πλαστική θήκη, ή κάλυμμα, που μπορεί να ήταν και ένα προφυλακτικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται σε διακοπές για τις ημέρες των εορτών στη Χαβάη, “παρακολουθεί στενά” την κατάσταση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια “έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών”, πρόσθεσε ο Μπάρτον.

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους κατά του 23χρονου Νιγηριανού, που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα, για απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε