Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αλά… Στρος Καν εμφανίστηκε ο Ασάνζ

Ανανεωμένος εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο ο Ασάνζ. ΦΩΤΟ REUTERS
Τι Wikileaks τι ΔΝΤ θα μπορούσε να πει κανείς. Η διαφορά όμως είναι μεγάλη. Όμως ο Τζουλιάν Ασάνζ ιδρυτής του Wikileaks φαίνεται πως ακολουθεί πλέον την τακτική του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ Στρος Καν. Τι εννοούμε;
Με νέα ομάδα δικηγόρων και νέα στρατηγική κατέφθασε χθες ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, στο δικαστήριο του Λονδίνου όπου εξετάζεται η έφεση που άσκησε στην πρωτόδικη απόφαση έκδοσής του στη Σουηδία – εκεί όπου, ως γνωστόν, δύο γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.
 
Τη θέση των Μαρκ Στίβενς και Τζόφρι Ρόμπερτσον, οι οποίοι κρίθηκαν «πολύ συγκρουσιακοί», πήραν δύο άλλοι γνωστοί δικηγόροι: ο Μπεν Εμερσον, ειδικευμένος στο ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Γκάρετ Πιρς, διάσημη νομικός για την εκπροσώπηση, μεταξύ των άλλων, και των «τεσσάρων του Γκίλφορντ» (είναι οι τέσσερις Ιρλανδοί που καταδικάστηκαν το 1975 σε πολυετή φυλάκιση για τρομοκρατική επίθεση σε παμπ του Γκίλφορντ, για να αποδειχθεί τελικά πως οι δράστες ήταν άλλοι και η τετράδα θύμα της αγγλικής διαστροφής και υποκρισίας). Η ιστορία τους έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στην ταινία «Στο όνομα του Πατρός» με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και την Εμα Τόμσον στον ρόλο της Πιρς.
 
Η συνήγορος αποκάλυψε τη νέα υπερασπιστική γραμμή του Ασάνζ ημέρες πριν αρχίσει η εξέταση της έφεσης. «Ολα τα ανθρώπινα πλάσματα που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση», έγραψε – σύμφωνα με την «Guardian» – στον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τομ Χέιντεν για τις ανάγκες ενός άρθρου στο «Nation», «δικαιούνται σεβασμό και ευγένεια. Ελπίζουμε πως όποια βήματα χρειαστεί να γίνουν στο μέλλον, θα γίνουν με σύνεση, ευαισθησία και σεβασμό».

Τον λόγο χθες στο δικαστήριο πήρε, εκπροσωπώντας τον Ασάνζ, ο έτερος της νομικής ομάδας Μπεν Εμερσον. Ωστόσο η γραμμή παρέμεινε σαφώς πιο συμφιλιωτική, δεν ακούστηκε καμία από τις παλιές κορόνες εναντίον του σουηδικού δικαστικού συστήματος και της σουηδής εισαγγελέως Μάριαν Νάι ούτε η γνωστή επωδός του Ασάνζ πως η υπόθεση εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενη και πως απώτερος στόχος των Σουηδών είναι να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου ζητούν το κεφάλι του λόγω των διαρροών του Wikileaks.

 
Ο Εμερσον έδωσε έμφαση σε θέματα δικονομικά, υποστήριξε πως η υπόθεση εναντίον του Ασάνζ είναι νομικά ανυπόστατη, πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου κρατείται δεν περιλαμβάνει «δίκαιη, ακριβή και σωστή» περιγραφή των καταγγελιών εις βάρος του και ο Ασάνζ είναι θύμα μιας «φιλοσοφικής και δικαστικής διαφωνίας» ανάμεσα στο βρετανικό και στο σουηδικό δίκαιο ως προς το τι συνιστά σεξουαλικό έγκλημα.

Αίσθηση προκάλεσε ο σεβασμός με τον οποίο αναφέρθηκε ο Εμερσον στις δύο σουηδές καταγγέλλουσες, όπως και η αναγνώριση πως μπορεί πράγματι να βρήκαν τη σεξουαλική συμπεριφορά του πελάτη του «επαίσχυντη, άξεστη, ενοχλητική», για να καταλήξει εντούτοις πως οι σεξουαλικές δραστηριότητες για τις οποίες σήμερα «μετανιώνουν» έγιναν συναινετικά, άρα δεν συνιστούν έγκλημα. Η ακρόαση συνεχίζεται και σήμερα, το Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σε ύστερη ημερομηνία.

 
Ο Ασάνζ που γιόρτασε την Κυριακή τα 40ά γενέθλιά του με ένα μεγάλο πάρτι στο κτήμα του Νόρφολκ όπου ζει περιορισμένος, δηλώνει αποφασισμένος να πολεμήσει αν χρειαστεί για την έκδοσή του και στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πάντως, ο σουηδός δικηγόρος του Μπιορν Χάρτιγκ διατύπωσε την άποψη πως οι πιθανότητές του να κερδίσει είναι λιγοστές.
 

Πηγή: Τα Νέα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε