Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αλλα δεδομένα για το τέστ ΠΑΠ

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα 21

και οι περισσότερες δεν χρειάζεται να κάνουν κάθε χρόνο το τεστ Παπ.

Οι νέες οδηγίες  του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) ανατρέπουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Αναφέρουν ότι οι γυναίκες κάτω των 30 θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε δύο χρόνια αντί για κάθε χρόνο. Και οι γυναίκες άνω των 30 κάθε τρία χρόνια.

Οι νέες συστάσεις βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι συχνότερες εξετάσεις οδηγούν στην υπερβολική θεραπεία και αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχει μία νεαρή γυναίκα να κυοφορήσει.

 “Η υπερβολή στη θεραπευτική αγωγή για δευτερεύουσες ανωμαλίες στο τεστ Παπ νεαρών γυναικών και εφήβων μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις όπως- κάποιες φορές- σε πρόωρη γέννα. Αυξάνει τον κίνδυνο”, εξηγεί ο δρ Τόμας Χέρτζογκ του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής του ACOG για το γυναικείο καρκίνο.

    “Ο πρόωρος τοκετός έχει εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα στις ΗΠΑ και ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών για το έμβρυο”, λέει η δρ Τζένιφερ Μιλοσαβίγιεβιτς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Henry Ford Health System, στο Ντιτρόιτ, το οποίο στηρίζει τις προτάσεις.

   

   

    ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

   

   

    “Αυτές οι νέες οδηγίες θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις περιττές διαδικασίες στις σεξουαλικά ενεργές έφηβες”, ανέφερε σε e-mail της.

    Οι οδηγίες δεν αναμένεται να προκαλέσουν τόσο έντονες αντιδράσεις όπως εκείνες που ακολούθησαν τις νέες οδηγίες για τη μαστογραφία, πριν από λίγες μέρες, και οι οποίες βασίζονταν κυρίως σε προβολές από υπολογιστή, είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο δρ Λεν Λίχτενφελντ του American Cancer Society.

    Οι προηγούμενες συστάσεις έκαναν λόγο για ετήσιο έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου, τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μίας γυναίκας ή στην ηλικία των 21 ετών.

    Παρότι το ποσοστό μόλυνσης με τον ιό HPV είναι υψηλό στον πληθυσμό, τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου είναι χαμηλά.

    Ο Χέρτζογκ είπε ότι οι νέες συστάσεις βασίζονται σε μελέτες που υποδηλώνουν ότι η εξέταση σε ηλικία μικρότερη των 21 μάλλον κακό παρά καλό κάνει.

    “Υπερ-διαγιγνώσκουμε και υπερ-θεραπεύουμε τις έφηβες και τις πολύ νεαρές γυναίκες”, είπε ο Χέρτζογκ σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας αργά εξελισσόμενος τύπος καρκίνου, ο οποίος προκαλείται από την έκθεση σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστού ως Human Papilloma Virus ή HPV, ένα κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες.

    “Οι γυναίκες δεν παθαίνουν αμέσως καρκίνο του τραχήλου. Μολύνονται με τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV, ο οποίος προκαλεί προκαρκινικές ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας και καρκίνο του τραχήλου. Χρειάζονται πολλά χρόνια για να εξελιχθεί από μόλυνση με HPV σε πλήρως εξελιγμένο καρκίνο του τραχήλου”, λέει η Μιλοσαβίγιεβιτς.

    Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί η ίδια, η αλλαγή στο χρόνο εξέτασης δεν σημαίνει ότι θα περάσουν απαρατήρητοι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου.

    Σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου στις ΗΠΑ εμφανίζονται σε γυναίκες που ελέγχονται πολύ αραιά ή καθόλου.

    “Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στις γυναίκες είναι ότι πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε τεστ Παπ”, τονίζει η ίδια.

    Ο ιός HPV είναι το συνηθέστερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στον κόσμο. Περίπου 20 εκατομμύρια αμερικανίδες έχουν μολυνθεί με τον ιό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

    Τα τελευταία 30 χρόνια, τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά το ήμισυ και πλέον, χάρη-κυρίως- στη διαδεδομένη εξέταση του Παπ τεστ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε