Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Αλλάζουν συνταγή Coca Cola και Pepsi

Ο λόγος είναι για να αποφύγουν σήμανση που προειδοποιεί για καρκίνο σύμφωνα με νόμους της Καλιφόρνιας.

Σε αλλαγή της συνταγής των αναψυκτικών τους προχωρούν Coca-Cola και Pepsi, προκειμένου να μην αναγκαστούν να τοποθετήσουν στα προϊόντας τους ετικέτα που προειδοποιεί για κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με τους πολιτειακούς νόμους της Καλιφόρνιας.

Αιτία είναι η χημική ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλιο, την οποία οι πολιτεία της Καλιφόρνια συμπεριέλαβε στη λίστα των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών και η οποία χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα αναψυκτικά τύπου Cola. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η συγκεκριμένη ουσία είναι καρκινογόνος αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Και οι δύο εταιρίες επέλεξαν πάντως να αλλάξουν τη συνταγή των ανθρακούχων αναψυκτικών τους σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, μπροστά στον κίνδυνο να δυσφημιστούν χωρίς λόγο τα προϊόντα τους. Η αλλαγή δεν θα είναι μεγάλη, βέβαια, καθώς το μόνο που θα αλλάξει είναι η περιεκτικότητα του 4-μεθυλιμιδαζόλιου στο αναψυκτικό.

Η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια και αρουραίους, αλλά η Ένωση Αναψυκτικών των ΗΠΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη για κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει κανείς να πιει ως και 1.000 αναψυκτικά Coca-Cola ή Pepsi για να πάρει την ίδια δόση χημικής ουσίας που δόθηκε στα ζώα στη διάρκεια των δοκιμών στο εργαστήριο.

«Αν και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται
στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση» δήλωσε εκπρόσωπος της Coca-Cola.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε