Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Άλλές 775 σοροί θα ταφούν στην 15η επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Βοσνίας συγκεντρώθηκαν στην Σρεμπρένιτσα για να ενταφιάσουν τα λείψανα ακόμα 755 νεκρών που είχαν πέσει θύματα των Σέρβων της Βοσνίας, στη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας πριν από 15 χρόνια σαν σήμερα.

Μονάδες του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου της Βοσνίας, πολιόρκησαν τη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη εξόντωση του πληθυσμού καθώς οι μονάδες των Ηνωμένων Εθνών που προστάτευαν την πόλη είχαν αποσυρθεί. Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε ένα μια τις απεχθέστερες βιαιότητες στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, άνδρες πέρασαν από χέρι σε χέρι τα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες φέρετρα για να τοποθετήσουν μέσα στους φρεσκοσκαμμένους τάφους. Γυναίκες που έκλαιγαν ψιθύριζαν προσευχές γονατισμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σειρές από λευκές ταφόπετρες. “Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω”, δήλωσε η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, 58 χρόνων ανάμεσα στους λυγμούς της. Βρισκόταν στο χώρο για να θάψει τον άνδρα της και τους δύο γιούς της, που όταν σκοτώθηκαν ήταν 18 και 21 χρόνων.

Με απόφασή του, τον περασμένο Μάρτιο, το σερβικό Κοινοβούλιο καταδίκασε μετά βδελυγμίας το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, ύστερα από μακροετή άρνηση του σερβικού κράτους να αναγνωρίσει το εύρος της σφαγής, που θεωρείται το στυγνότερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα σχεδόν 6.500 από τα 8.000 θύματα της σφαγής έχουν εκταφεί από περισσότερους από 70 ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί από τις εξετάσεις DNA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε