Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Άλλοι 11 νεκροί στη Χομς – Αποχωρεί ο στρατός από τη Χάμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον 11 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χομς, την ώρα που η διεθνής πίεση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ αυξάνεται αλλά ο Σύρος πρόεδρος δεν… «ιδρώνει».

«Πυροβόλησαν αδιακρίτως εναντίον των κατοίκων της συνοικίας Μπάμπα Άμρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι», δήλωσε Σύρος ακτβιβιστής και πρόσθεσε ότι «έχουν εξαπολύσει μία ευρεία επιχείρηση συλλήψεων και ερευνών στην περιοχή ανοίγοντας πυρ εναντίον οποιουδήποτε προσπαθούσε να ξεφύγει».

Νωρίτερα, ο στρατός αποσύρθηκε από τη Χάμα, μετά από δέκα ημέρες πολιορκίας που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Συνεχίζονται όμως οι επιχειρήσεις σε άλλες περιοχές, κυρίως κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία.

Έρημη πόλη η Χάμα κατά την αποχώρηση των στρατευμάτων, με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Ο κυβερνήτης της πόλης, Άνας Νάεμ, διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει η τροφοδοσία της πόλης με είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως ψωμί και λαχανικά.

Το καθεστώς φρόντισε να «ξεναγήσει» δημοσιογράφους στην πόλη, την οποία –όπως τονιζαν- κατέστρεψαν οι σαμποτέρ. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν και με κατοίκους οι οποίοι κατηγόρησαν επίσης τους “σαμποτέρ” και χαιρέτισαν την παρέμβαση του στρατού, ενώ αποθέωσαν και τον Άσαντ.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, όμως, τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν όταν 12 άρματα και δέκα μεγάλα λεωφορεία με στρατιώτες μπήκαν στις πόλεις Ταφτανάζ και Σερμίν, που απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο Ντέιρ αλ-Ζορ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. “Οι κάτοικοι του Ντέιρ αλ-Ζορ αποφάσισαν συλλογικά να μην αντισταθούν για να μη δώσουν στις αρχές τη δικαιολογία να διαδώσουν την προπαγάνδα τους περί τρομοκρατών και ένοπλων οργανώσεων”, είπε ένας κάτοικος. Υποστήριξε ότι ο ίδιος είδε στρατιώτες να γράφουν σε τοίχους συνθήματα όπως “Άσαντ ή κανένας” και “Ο λαός θέλει το στρατό” ενώ έκανε λόγο και για μια φήμη ότι ο στρατός έχει μια “λίστα” με 364 καταζητούμενους ακτιβιστές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αυξήσει την πίεση που ασκεί στο καθεστώς του Σύρου προέδρου, ενώ όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του σύρου προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρματα μάχης κατά αμάχων στη Συρία

Στις 6 ώρες που τα έλεγαν Άσαντ-Νταβούτογλου, πολίτες δολοφονούνταν εν ψυχρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε