Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Amalia Hernandez: Το ταλέντο, ο αυταρχικός πατέρας και η δόξα

Amalia Hernandez

Το σημερινό Doodle γιορτάζει την Amalia Hernandez. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής της σπουδαίας χορεύτριας και χορογράφου.

Η Amalia Hernandez, που τιμάται σήμερα με google doodle, γεννήθηκε το 1917 από εύπορη οικογένεια. Όσο μικρή ήταν όταν ξεκίνησε τον χορό, τόσο μεγάλο ήταν το ταλέντο της και ακόμα πιο σπουδαία η προσφορά της στον μεξικάνικο πολιτισμό…

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της Amalia Hernandez

Ο πατέρας ήταν αξιωματικός του στρατού και πολιτικός. Η ίδια από πολύ μικρή είχε εκδηλώσει το ταλέντο της και είχε εκφράσει στην οικογένειά της, την επιθυμία της να ασχοληθεί με τον χορό επαγγελματικά. Αρχικά, ο πατέρας της έφερε αντιρρήσεις και την αποθάρρυνε να ασχοληθεί με τον χορό. Εκείνη όμως μεγαλώνοντας δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει και να κυνηγά το όνειρό της και έτσι, έπεισε τον πατέρα της.

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, ο πατέρας της έφερε διάσημους χορογράφους να την εκπαιδεύσουν. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της σχολής χορού της Anna Pavlova ανέδειξε ακόμη περισσότερο το ταλέντο της. Από νεαρή λοιπόν ηλικία, η Amalia Hernandez έμαθε να χορεύει επαγγελματικά και βρήκε την κλίση της στους παραδοσιακούς μεξικάνικους χορούς.

Οι σπουδές και το Folklorico de Mexico

https://www.youtube.com/watch?v=cchsFEC85Z4

Στην ηλικία των 17 μπήκε στην Εθνική Σχολή Χορού του Μεξικό, υπό τη διεύθυνση της Nellie Campobello. Αυτή ήταν και δασκάλα που την ενέπνευσε και της έδειξε το δρόμο προς την επιτυχία και την καταξίωση. Μετά όμως από μία σύγκρουση με τη Διεύθυνση της Σχολής, εγκατέλειψε τις σπουδές της, παντρεύτηκε, και για μερικά χρόνια έμεινε μακριά από τους προβολείς και τις χορογραφίες.

Μετά από μερικά χρόνια, η Amalia Hernandez εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο. Το έτος 1952 ίδρυσε το Λαϊκό Μπαλέτο του Μεξικό (Folklorico de Mexico), που αριθμούσε μόνο 8 χορεύτριες. Το έτος 1959, η ομάδα αριθμούσε πλέον 60 χορεύτριες, και εκπροσώπησε το Μεξικό στους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σικάγο, το 1959.

Η δόξα και ο… Κένεντι

Από το 1960, η Amalia Hernandez (Αμαλία Χερνάντεζ) συνέχιζε να δημιουργεί, και ολοκλήρωσε 60 χορογραφίες. Το φημισμένο μπαλέτο της συνέχιζε να δίνει παραστάσεις για πολλά χρόνια σε κατάμεστες αίθουσες.Λίγους μήνες αργότερα είχαν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και στην τηλεόραση. Αυτή ήταν και η στιγμή που άνοιξε το δρόμο προς τη δόξα. Από την πρώτη αυτή εμφάνιση στην τηλεόραση, οι προτάσεις για παραστάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ο θίασος της έφτασε τα τριακόσια άτομα στα επόμενα χρόνια. Με συνολικά 15.000 παραστάσεις, το μπαλέτο της Amalia Hernandez  έχει χορέψει για περισσότερα από 22 εκατομμύρια άτομα. Σε μία από αυτές τις παραστάσεις, μάλιστα, επίτιμος… θεατής ήταν μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι. Η Amalia Hernandez συνεργαζόταν με την ομάδα μαζί με τις κόρες και τον εγγονό της, μέχρι το θάνατό της το 2000.

Η προσφορά της σε όλον τον κόσμο και το doodle

Σήμερα, η Amalia Hernandez θα γιόρταζε τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Μια γέννηση που οδήγησε και στη “γέννηση” και προώθηση του μεξικάνικου πολιτισμού και των παραδοσιακών χορών του, σε ολόκληρο τον κόσμο. Την σπουδαία αυτή προσφορά της τιμά η Google σήμερα με doodle.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις