Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Αμελητέα τα λάθη μας” λέει ο Μέρντοχ!

Υπεροπτικός εμφανίζεται ο Ρούπερτ Μέρντοx στην πρώτη του συνέντευξη αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο που ξεκίνησε από τα βρετανικά του ταμπλόιντ και απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την αυτοκρατορία του των ΜΜΕ.
Ο μεγιστάνας του Τύπου είπε μιλώντας στη Wall Street Journal ότι η News Corp χειρίστηκε την κρίση «εξαιρετικά καλά» και χαρακτήρισε «απόλυτα ψεύδη» τα σχόλια Bρετανών βουλευτών για την υπόθεση.
 
Κατά τον πρόεδρο της News Corp, η εταιρεία διέπραξε μόνο μερικά «αμελητέα λάθη». Λόγω του σκανδάλου, που αφορά τις εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεθόδους με τις οποίες οι ρεπόρτερ της «News of the World» συγκέντρωναν στοιχεία για τα θέματά τους, η εφημερίδα έκλεισε την περασμένη Κυριακή, ενώ η εταιρεία απέσυρε την προσφορά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του βρετανικού δορυφορικού καναλιού BSkyB.
 
«Αναζητάμε καλύτερους χώρους για να τοποθετήσουμε τα χρήματά μας» είπε ο Μέρντοκ.
 
Πρόσθεσε ότι η News Corp «μπορεί να ξεπεράσει» το πλήγμα που δέχθηκε διότι «έχει εξαιρετικά καλή φήμη».
 
Ερωτηθείς αν τον στενοχώρησαν οι αρνητικοί τίτλοι των τελευταίων ημερών, απάντησε: «Απλώς ενοχλήθηκα. Θα το ξεπεράσω. Είμαι κουρασμένος».
 
Κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν ότι «έκανε εντελώς λάθος» όταν δήλωσε ότι οι βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοκ, μεταξύ των οποίων και οι «Sunday Times», χρησιμοποίησαν «σεσημασμένους εγκληματίες» για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές του πληροφορίες όταν ήταν υπουργός Οικονομικών το 2006.
 
«Οι Μπράουν ήταν φίλοι μας μέχρι η Sun να αποσύρει την υποστήριξή της προς τους Εργατικούς πριν από τις τελευταίες εκλογές, το Μάιο του 2010» συνέχισε.
 
Πρόσθεσε ότι αποφάσισε να παρουσιαστεί ενώπιον της ειδικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ στην αρχή είχε αρνηθεί, επειδή πληροφορήθηκε ότι θα τον κλήτευαν ούτως ή άλλως.
 
Ο βαρόνος του Τύπου τόνισε ότι ενήργησε σωστά όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. «Οταν ακούω ότι κάτι πάει στραβά, επιμένω να διορθωθεί».
 
Πρόσθεσε ότι θα στήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή, με επικεφαλής «μια διακεκριμένη προσωπικότητα που δεν είναι υπάλληλος της εταιρείας» για να ερευνήσει «όλες τις κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά» και ότι θα καταρτίσει ένα κώδικα δεοντολογίας για τους ρεπόρτερ των εφημερίδων του.
 
 
Ο πρωθυπουργός Κάμερον θεωρεί ότι η Ρεμπέκα Μπρουκς έπραξε σωστά που παραιτήθηκε.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ότι η Ρεμπέκα Μπρουκς έπραξε σωστά παραιτούμενη από επικεφαλής της News International, της θυγατρικής εταιρίας στη Βρετανία της Νews Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
 
“Θεωρεί ότι είναι η σωστή απόφαση, είχε πει τις προάλλες ότι θα έκανε δεκτή την παραίτησή της,” πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Νωρίτερα σήμερα, η Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της εφημερίδας News of the World, παραιτήθηκε από επικεφαλής της News International, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
 
Η Μπρουκς δεχόταν έντονες πιέσεις να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που ξέσπασε πρόσφατα κλονίζοντας την “αυτοκρατορία” των μίντια του Μέρντοκ.
 
Η εταιρία του Μέρντοκ ωστόσο παρείχε στήριξη στην Μπρουκς επιτρέποντάς της να παραμένει επικεφαλής της News International, παρότι διετέλεσε διευθύντρια της News of the World την εποχή κατά την οποία φέρονται ότι διαπράχθηκαν τα περισσότερα αδικήματα που αφορούν το σκάνδαλο.
 
Ωστόσο, η θέση της κατέστη επισφαλής όταν ο Μέρντοκ έκλεισε την εφημερίδα και πολλοί δημοσιογράφοι διαμαρτύρονταν ότι έχασαν την δουλειά τους για να διατηρήσει η Μπρουκς τη δική της.
 
“Η επιθυμία μου παραμείνω στο τιμόνι με έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης. Αυτό τώρα αποπροσανατολίζει την προσοχή από όλες τις έντιμες προσπάθειές μας να διορθώσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος,” αναφέρει η Μπρουκς σε μήνυμά της προς το προσωπικό.
 
“Επομένως υπέβαλα την παραίτησή μου στον Ρούπερτ και στον Τζέιμς Μέρντοκ. Παρότι έχει τεθεί υπό συζήτηση, αυτή τη φορά η παραίτησή μου έγινε δεκτή.”
 
Η Μπρουκς θα αντικατασταθεί από τον Τομ Μόκριτζ, γενικό διευθυντή του Sky Italia, του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου που ανήκει στην “αυτοκρατορία” του Μέρντοκ.
 
Η Μπρουκς και οι Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοκ πρόκειται να εμφανιστούν την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον μίας ισχυρής κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις τυχόν ποινικές ευθύνες της News of the World.
 
Η Μπρουκς είπε ότι η παραίτησή της θα της δώσει την ελευθερία και τον χρόνο να συνεργαστεί πλήρως στις παρούσες και στις μέλλουσες έρευνες της αστυνομίας, αλλά και να προετοιμάσει την εμφάνισή της ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πολιτισμό, τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό.
 
Οι αναλυτές είχαν επισημάνει ότι μία πιθανή αποχώρηση της Μπρουκς θα έστρεφε το επίκεντρο των ερευνών στον Τζέιμς, γιο του Ρούπερτ Μέρντοκ και προφανή διάδοχό του στην News Corp., σχετικά με τους δικούς του χειρισμούς στο σκάνδαλο με τις υποκλοπές.
 

Δημόσια συγγνώμη από την Guardian – Παραιτήθηκε η Μπρουκς από τον όμιλο Μέρντοκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε