Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Αμερικανικές κυρώσεις λόγω δεσμών με τη Χαμάς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Εθνικής Τράπεζας και του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Ακσά, λόγω σχέσεων με τη Χαμάς, επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύεται σε Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές με την Ισλαμική τράπεζα ή εμπορικές σχέσεις με το τηλεοπτικό δίκτυο. Μεταξύ των κυρώσεων είναι και το πάγωμα οποιονδήποτε περιουσιακών στοιχείων έχει η Ισλαμική Εθνική Τράπεζα και το δίκτυο Αλ Άκσα σε αμερικανικό έδαφος. 

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε κατατάξει τη Χαμάς στη μαύρη λίστα, ως ένα κίνημα που έχει προσδιοριστεί «ειδικά ως παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση». 

Η Ισλαμική Εθνική Τράπεζα ιδρύθηκε από τη Χαμάς τον Απρίλιο του 2009 επειδή παρέχει οικονομικές υπηρεσίες σε μέλη και υπαλλήλους της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων μελών της στρατιωτικής της πτέρυγας. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η τράπεζα δεν έχει νομική άδεια λειτουργίας από την Παλαιστινιακή Νομισματική Αρχή και λειτουργεί εκτός ενός νόμιμου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Εξάλλου, σημειώνεται ότι και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άκσα χρηματοδοτείται και ελέγχεται από τη Χαμάς και εξυπηρετεί ως κύρια φωνή της οργάνωσης. Επίσης μεταδίδει εκπομπές που αποσκοπούν στη στρατολόγηση παιδιών για να γίνουν ένοπλοι μαχητές της Χαμάς και βομβιστές αυτοκτονίας μόλις ενηλικιωθούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε