Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αμερικανική ανησυχία, γερμανική έκκληση για ηρεμία στην Αίγυπτο

ΦΩΤΟ REUTERS

Πριν καν απευθύνει διάγγελμα στο λαό της Αιγύπτου ο Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόλαβαν η Χίλαρι Κλίντον και η Άνγκελα Μέρκελ.

Με την κατάσταση στην Αίγυπτο να χειροτερεύει ώρα με την ώρα, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ύψωσε τους τόνους προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση, ζητώντας της να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης.

«Ζητούμε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν θα εξαφανίσει τα παράπονα που εκφράζονται στις διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Οι αρχές οφείλουν να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες», συμπλήρωσε και κάλεσε το Κάιρο να ξεκινήσει διάλογο με το λαό της Αιγύπτου για την υλοποίηση των αναγκαίων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί πολύ» και κάλεσε το καθεστώς Μουμπάρακ να σεβαστεί τα δικαιώματα των Αιγυπτίων και να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η σταθερότητα εκεί είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε άρον άρον στο Νταβός. «Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε