Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αμερικανοί στρατιώτες γάζωναν για… “πλάκα” αμάχους στο Αφγανιστάν

Αποκάλυψη-σοκ της «Washington Ρost», την ώρα που οι εκλογές στη χώρα βάφτηκαν πάλι με αίμα

Στο αίμα βάφτηκαν για μια ακόμη φορά οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, οι οποίες ωστόσο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορείται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για συστηματικές δολοφονίες αμάχων από «βαριεστημένους» αμερικανούς στρατιώτες που σκότωναν «για πλάκα» και συνέλεγαν κρανία και δάχτυλα.
 
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της «Washington Ρost», που επικαλείται απόρρητα έγγραφα της δικογραφίας, πέντε αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται πλέον και επίσημα για τις δολοφονίες τριών αμάχων στην επαρχία Κανταχάρ, όπου υπηρετούσαν σε επίλεκτη ομάδα ταχείας επέμβασης. Οι δολοφονίες έγιναν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2010 και σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων «διεπράχθησαν σαν βάρβαρο “άθλημα” από στρατιώτες που είχαν αδυναμία στο χασίς και το αλκοόλ».
 
Οι κατηγορούμενοι άρχισαν να μιλούν για τη δημιουργία μιας «φονικής ομάδας» τον Δεκέμβριο του 2009. Στόχος τους ήταν «να σκοτώνουν Αφγανούς χωρίς να τους πάρει είδηση κανείς». Πράγματι, σκότωσαν το πρώτο τους θύμα στις 25 Ιανουαρίου 2010, έξω από το χωριό Λα Μοχάμεντ Καλέι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για παροχή προστασίας σε αμερικανούς αξιωματούχους που είχαν συνάντηση με φυλάρχους. Ενας από τους στρατιώτες έριξε μια χειροβομβίδα για να φανεί ότι η ομάδα δήθεν δεχόταν επίθεση από αντάρτες. Στη συνέχεια οι πέντε άνδρες γάζωσαν το θύμα με δεκάδες σφαίρες.

Αρχηγός της «ομάδας θανάτου» φέρεται να είναι ο 25χρονος μόνιμος υπαξιωματικός Κάλβιν Γκιμπς, ο οποίος κόμπαζε ότι και κατά τη διετή παραμονή του στο Ιράκ είχε σκοτώσει και ληστέψει αμάχους χωρίς να πιαστεί- ενώ επεδείκνυε για εκφοβισμό δάχτυλα που είχε κόψει από νεκρούς πολίτες. Και οι άλλοι όμως δεν ήταν καλύτεροι: ένας εξ αυτών κατηγορείται πως μαχαίρωνε «αστειευόμενος» έναν ήδη νεκρό Αφγανό, ενώ τρεις ακόμη είχαν συλλογή από φωτογραφίες ακρωτηριασμένων πτωμάτων.

 
Ο 19χρονος κατηγορούμενος Ανταμ Γουίνφιλντ είχε προσπαθήσει να ενημερώσει την ηγεσία της μεραρχίας για την «ομάδα θανάτου» μέσω μηνυμάτων που έστελνε στον πατέρα του. Η διοίκηση όμως δεν έδωσε βάση στις καταγγελίες. Ισως η υπόθεση να μην έφτανε στη δημοσιότητα αν ο Γκιμπς και οι συνεργοί του δεν ξυλοκοπούσαν άγρια τον περασμένο Μάιο έναν νεοφερμένο στρατιώτη, ο οποίος απείλησε ότι θα τους καταδώσει για συστηματική χρήση χασίς. Στο μεταξύ είχαν δολοφονηθεί «για πλάκα» τουλάχιστον άλλοι δύο αφγανοί πολίτες.
 
Μετά τη σύλληψη της ομάδας μεσολάβησε η «διαρροή» σχετικών εγγράφων στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η ομάδα δεν αποτελούνταν από πέντε αλλά από τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ ο πραγματικός αριθμός των δολοφονηθέντων εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
Οσο για τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου, αυτές και πάλι σημαδεύτηκαν από αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Λιγότερο από το 40% των εγγεγραμμένων φαίνεται πως ψήφισαν- καθώς εκατοντάδες εκλογικά τμήματα δεν λειτούργησαν, ενώ ορισμένα βομβαρδίστηκαν από δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών με ρουκέτες και όλμους. Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, επίσης, ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, σε ένα «συμβολικό» χτύπημα χωρίς ζημιές ή θύματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε