Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Αμερικανός οπλίτης το… «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks – Τον μετέθεσαν στο Ιράκ

Αμερικανός οπλίτης το… «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks – Τον μετέθεσαν στο Ιράκ

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται πως είναι η πηγή της διαρροής των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στο WikiLeaks, μετατέθηκε στο Ιράκ παρά την αντίθετη ιατρική γνωμάτευση.

«Μία ειδική ψυχιατρική γνωμάτευση συμβούλευε να μην τον μεταθέσουν, όμως οι άμεσοι ανώτεροί του τον έστειλαν παρόλα αυτά», αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή του στρατού.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο 23χρονος Μάνινγκ, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2010 και κατηγορείται για «μεταβίβαση εγγράφων χαρακτηρισμένων» ως εμπιστευτικών «σε μία εξουσιοδοτημένη πηγή», πάσχει από «προβλήματα συμπεριφοράς».

Η έρευνα που διεξήγαγε ο στρατός σχετικά με το ίδιο θέμα αποδεικνύει πως η ανυπακοή στις ιατρικές συμβουλές «ενδεχομένως να είχε συμβάλει» στην διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων, προσθέτει η εφημερίδα.

«Οι άμεσοι ανώτεροι του Μάνινγκ δεν ακολούθησαν τη διαδικασία ελέγχου στις ζώνες ασφαλείας όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τα απόρρητα έγγραφα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για διαρροές», τονίζεται στο ίδιο άρθρο.

Ο Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών που υπηρετούσε στο Ιράκ, είναι ο μοναδικός που διώκεται επισήμως μετά τις διαρροές στη WikiLeaks και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 52 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε