Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άμεση έναρξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό ζητά ο Ομπάμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Την έναρξη των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνους ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο ψυχρότητας στις σχέσεις των δυο κρατών. Ο Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πριν τον τερματισμό του μορατόριουμ που έχει τεθεί για τους εβραϊκούς οικισμούς και το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια μοναδικής έκτασης απειλή ως προς την ασφάλειά του και υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι “έφτασε η ώρα” για άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και θέμα την ειρηνευτική διαδικασία.

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, μετά την ένταση των τελευταίων μηνών με αιτία την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να συνεχιστούν οι κατασκευές σπιτιών για 1.600 Εβραίους στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει να σταματήσει η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ αλλά δεν εισακούστηκε. Μάλιστα, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την κατασκευή των 1.600 οικιών στην Ιερουσαλήμ ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, γεγονός που ενόχλησε πολύ τις ΗΠΑ.

Λίγο μετά, το Μάιο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά η συνάντηση κάθε άλλο παρά επιτυχημένη ήταν. Για αυτό άλλωστε δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο με τους δυο ηγέτες να βγάζουν τις καθιερωμένες φωτογραφίες και να δίνουν συνέντευξη Τύπου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε