Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αμετακίνητη η Τεχεράνη για τα πυρηνικά

Δορυφορική εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ΦΩΤΟ REUTERS

Αξιωματούχος του Ιράν δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.  

Η αποκάλυψη της Τεχεράνης ότι διαθέτει και δεύτερη εγκατάσταση με πυρηνικά στην πόλη Κομ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Σήμερα ο απεσταλμένος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, είπε ότι η ανησυχία της υπηρεσίας πως η Τεχεράνη μπορεί να κρύβει και άλλες πυρηνικές εργασίες μετά την τελευταία αποκάλυψη της εγκατάστασης είναι άδικη πολιτική κρίση.

Προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα καθώς είπε ότι η κατασκευή της δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου είναι ένα “πολιτικό μήνυμα” ότι οι κυρώσεις ή μία πιθανή στρατιωτική επίθεση δεν μπορούν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στην ΙΑΕΑ είπε ότι η δεύτερη εγκατάσταση κατασκευάζεται για την περίπτωση που βομβαρδιστεί το κύριο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ.

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία πιέζουν το Ιράν να απαντήσει θετικά στο σχέδιο που έχει προτείνει η ΙΑΕΑ. Σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτύχει.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει στο σχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε στις 21 Οκτωβρίου από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τις μεγάλες δυνάμεις, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε