Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αμετανόητος ο “Ξανθός Άγγελος του Θανάτου”

Ο Αλφρέδο Αστίς γνωστός και ως Ξανθός Άγγελος του Θανάτου
Ο Αλφρέδο Αστίς γνωστός και ως Ξανθός Άγγελος του Θανάτου
Ο Αλφρέδο Αστίς, πρώην πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, ο οποίος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο Ξανθός Άγγελος του Θανάτου….

 

στην διάρκεια της χούντας στη χώρα (1976-1983), εμφανίστηκε αμετανόητος στις πρώτες δηλώσεις του στην δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Ο 58χρονος Αστίς και άλλοι 16 πρώην αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού δικάζονται για τις δολοφονίες αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος, πραγματικών και υποτιθέμενων, στη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού. Περίπου 5.000 αντιφρονούντες, αντίπαλοι του καθεστώτος και αθώοι πέρασαν από τη σχολή· μόλις περίπου 100 είναι γνωστό ότι κατάφεραν να επιζήσουν.
 
Ο Αστίς, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά στην δίκη του από την έναρξή της, τον Δεκέμβριο, έκανε εκτεταμένα σχόλια για πάνω από μια ώρα, κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ ότι πίεσε το ανώτατο δικαστήριο να προσαγάγει πρώην στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Διέψευσε επίσης τις δολοφονίες που του αποδίδονται, περιλαμβανομένων αυτών των Γαλλίδων καλογραιών Αλίς Ντομόν και Λεονί Ντικέ, αλλά και της Ασούκενα Βιγιαφλόρ, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης Μητέρες της Πλατείας Μαΐου. “Η καταδίκη μου βρίσκεται ήδη εγγράφως στα γραφεία σας”, είπε επιθετικά ο αμετανόητος Αστίς, προσθέτοντας ότι όποιος συμμετέχει στην “καταδίωξή” του θα “πληρώσει για τα εγκλήματά του”.
 
Ο εισαγγελέας Πάμπλο Ουμπίνα είπε ότι ο Αστίς δεν έκανε κατάθεση όσο “μια πολιτική διακήρυξη η οποία σε καμιά περίπτωση δεν αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν”.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη με την κατάθεση του Χόρχε “Τίγρη” Ακόστα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δύναμης της Σχολής Μηχανικού που απήγαγε και βασάνιζε αντιφρονούντες.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε