Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αμετανόητος Τραμπ, καλύπτει τους νεοναζί! “Φταίνε και οι δυο πλευρές”

Αμετανόητος Τραμπ, καλύπτει τους νεοναζί! “Φταίνε και οι δυο πλευρές”
Φωτογραφία Reuters

Θέλει ο Τραμπ να κρυφτεί και ο Ντόναλντ δεν τον αφήνει! Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά την κατακραυγή για την πρώτη του αντίδραση σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Σάρλοτσβιλ, επανήλθε και όχι μόνο δεν καταδίκασε απερίφραστα τους νεοναζί αλλά μοίρασε τις ευθύνες για τα επεισόδια!

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κου Κλουξ Κλαν και άλλες ρατσιστικές οργανώσεις στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο του στις ΗΠΑ. Μάλλον τώρα είναι η ώρα να “εξαργυρώσουν” τη στήριξη αυτή… Και μετά τις νέες (τρικυμία εν κρανίω) δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο επικεφαλής της ΚΚΚ δεν είχε κανένα λόγο ούτε να κρυφτεί ούτε για να μην τον… αποθεώσει δημόσια!

Ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε σάλο και καταδικαστικά σχόλια όταν λίγες ώρες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο, που έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου και σκότωσε μια νεαρή γυναίκα, δεν καταδίκασε απερίφραστα τους νεοναζί που έκαναν συγκέντρωση στην πόλη. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να κάνει διευκρινιστική δήλωση, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναγκάζεται ουσιασικά να τη διαβάσει για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά είπαμε: θέλει ο Τραμπ να κρυφτεί και ο Ντόναλντ δεν τον αφήνει…

 

Έτσι, το βράδυ της Τρίτης (15.08.2017) από τον Πύργο του στο Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε τα πραγματικά του πιστεύω. Όχι μόνο δεν καταδίκασε τους φασίστες αλλά επέρριψε ευθύνες και στην άλλη πλευρά. Υπεραμύνθηκε της αρχικής του αντίδρασης και τόνισε πως και οι δυο πλευρές πρέπει να κατηγορηθούν για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Βιρτζίνια.

Και ουσιαστικά διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό, αφού τα όσα είπε το βράδυ της Τρίτης ήταν αντίθετα με τη δήλωση που είχε διαβάσει μερικές ώρες νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο, όταν, με μεγάλη καθυστέρηση, είχε καταγγείλει την απαράδεκτη ρατσιστική βία.

Ένας Τραμπ σε έξαλλη κατάσταση, επιτέθηκε στους δημοσιογράφους και για να δικαιολογηθεί που άργησε να κάνει την πρώτη δήλωση μετά τα επεισόδια. Και δικαιολογήθηκε ως εξής: δεν είχε όλα τα δεδομένα στα χέρια του… «Τα γεγονότα μόλις είχαν συμβεί», είπε…

Κατηγόρησε δε τους διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αριστερά ότι επιτέθηκαν βίαια εναντίον των εθνικιστών που διαμαρτύρονταν κατά της απόφασης για την απομάκρυνση ενός αγάλματος στρατηγού της Συνομοσπονδίας. «Επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με ρόπαλα… ήταν ένα τρομακτικό θέαμα» είπε ο Τραμπ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην είσοδο του Trump Tower, πριν συμπληρώσει ότι οι αριστεροί διαδηλωτές «όρμησαν με τη βία κι επιτέθηκαν στην άλλη πλευρά».

«Τι να πούμε για την Alt Left που επετέθη στην Alt Right; Δεν έχουν μέρος της ευθύνης; Καταδίκασα τους ναζί ή τους λευκούς ρατσιστές…υπήρχαν πολύ καλοί ο άνθρωποι και παό τις δύο πλευρές…» είπε ο Τραμπ…

Οι δηλώσεις του ήταν αυτές ενός κλασσικού Ντόναλντ Τραμπ: οργισμένες, χωρίς ειρμό. Ένα χάος. Στήθηκε μπροστά στα ασανσέρ του πύργου του κι άρχισε τις… ασυναρτησίες. «Κοίταξα από πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπήρχε μία ομάδα ανθρώπων που ήταν επιθετικοί. Και υπήρχε από την άλλη πλευρά μία άλλη ομάδα που ήταν επίσης βίαιη. Κανείς δεν θέλει να το πεί», πρόσθεσε.

Δείτε μέρος απ’ όσα είπε λίγο… έξαλλος

Φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τον Στιβ Μπάνον, τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του, εκτιμώντας ότι είναι «ένα καλό πρόσωπο, δεν είναι ρατσιστής. Αγαπώ πολύ τον Μπάνον, είναι φίλος» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι εντάχθηκε «αργά» στην ομάδα του, αφήνοντας – πάντως- να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του. «Θα δούμε τι θα συμβεί στον κύριο Μπάνον» είπε.

Σε ένα νέο ισχυρό πλήγμα για τον Τραμπ, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αμερικανικού συνδικάτου, του AFL-CIO, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την συμβουλευτική για την οικονομία ομάδα του αμερικανού προέδρου. «Δεν μπορούμε να καθόμαστε στο συμβούλιο με έναν πρόεδρο που ανέχεται τον εθνικό σεκταρισμό και την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τρούμκα λίγο μετά την αυτοσχέδια και παράξενη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Και για να μην έχει κανείς απορία ποιους είχαν στόχο οι νέες δηλώσεις Τραμπ, λίγες ώρες μετά το… “ξέσπασμά” του, ο πρώην επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ, ο οποίος ήταν παρών στα όσα έγιναν στη Βιρτζίνια, ευχαρίστησε δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ για την εντιμότητα και το θάρρος σας», έγραψε, συγχαίροντας τον Τραμπ γιατί «είπε την αλήθεια» και κατήγγειλε «τους τρομοκράτες της αριστεράς».

Γενική κατακραυγή

Ήταν αναμενόμενο πως οι νέες δηλώσεις Τραμπ θα προκαλούσαν νέες αντιδράσεις. Πρώτος και καλύτερος ο super star του NBA και των Κλίβελαντ Καβαλίερς, Λεμπρόν Τζέιμς. «Η ρατσιστική βία υπήρχε πάντα στην Αμερική. Το ξέρουμε, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις την επανέφερε στη μόδα», είπε ο “βασιλιάς”.

«Προσωπικότητες όλου του πολιτικού φάσματος , από όλη τη χώρα, καταδίκασαν αυτά τα άτομα και τις πράξεις τους με ξεκάθαρα λόγια, χωρίς δισταγμό. Ο αμερικανικός λαός έχει ανάγκη ο πρόεδρός του να κάνει το ίδιο και το έχει ανάγκη τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι ΜακΟλιφ.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι αποκρουστική… Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ηθική αμφισημία», έγραψε στο Twitter ο Πολ Ράιαν, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το να κατηγορεί κανείς “τις δύο πλευρές” μετά το Σάρλοτσβιλ; Όχι. Επιστροφή του σχετικισμού όταν μιλάμε για την Κου Κλουξ Κλαν, τους υποστηρικτές των ναζί και των λευκών ρατσιστών; Ξεκάθαρα όχι», έγραψε η Ιλεάνα Λος-Λέτινεν, ρεπουμπλικανή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις