Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αμφίβολη η αυτοδυναμία Μπερλουσκόνι

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί ο καβαλιέρε να δηλώνει πεπεισμένος για την επανεκλογή του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, αλλά δημοσκόπηση δείχνει ότι δύσκολα θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά το «διαζύγιο» Μπερλουσκόνι-Φίνι δείχνει ότι τα πράγματα δε θα είναι εύκολα για τον Ιταλό πρωθυπουργό. Αν τελικά αποφασισθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας, της Λέγκα του Βορρά και του μικρού κόμματος «Η Δεξιά», θα εξασφάλιζε 44,9% των ψήφων δείχνει έρευνα της εταιρίας «Crespi Ricerche».

Η κεντροαριστερή συμμαχία («Δημοκρατικό Κόμμα», «Ιταλία των Αξιών» και «Αριστερά και Ελευθερία»), σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων, «πείθει» ποσοστό 35,1% των ψηφοφόρων, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από τον αμιγώς κεντρώο χώρο, όπου μία συμμαχία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Udc με τον Φραντσέσκο Ρουτέλλι και τη νέα δύναμη του Τζανφράνκο Φίνι «Μέλλον και Ελευθερία» θα επιλεγόταν από ποσοστό 15,1% των ψηφοφόρων.

Στις περιφέρειες του ιταλικού νότου, η Λέγκα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι κεντρώες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, ικανές να περιορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού. Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση ψήφου για την ανανέωση του κοινοβουλίου, η κεντροδεξιά του Καβαλιέρε κινδυνεύει να χάσει, κυρίως στη γερουσία, τη σημερινή της πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του κάθε κόμματος, η νεοσυσταθείσα δύναμη «Μέλλον και Ελευθερία» του Φίνι συγκεντρώνει 6,9% των ψήφων, ο «Λαός της Ελευθερίας» του Μπερλουσκόνι 30% (σσ. πτώση γύρω στο 5%), η Λέγκα του Βορρά 12,3%, και το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» 24,6%.

Η ρήξη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής και η απόφαση του τελευταίου να προχωρήσει στη δημιουργία αυτόνομου πολιτικού κινήματος, αλλάζει τα δεδομένα της πολιτικής σκηνής της χώρας, φρενάροντας την απόλυτη υπεροχή του μεγιστάνα πρωθυπουργού, δημιουργώντας ένα νέο, ισχυρό, μετριοπαθές «κέντρο» και αναγκάζοντας τον Μπερλουσκόνι να επιμείνει με κάθε τρόπο στο κυβερνητικό του έργο.

Παρά τις πιέσεις της Λέγκα για πρόωρες εκλογές, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί προσωπικά, εντός του μηνός, στο κοινοβούλιο και να ζητήσει από το Σώμα να εγκρίνει τα κύρια σημεία του προγράμματός του, με στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των μέτρων, που επιθυμεί να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον. Για να το επιτύχει αυτό, τα προγραμματικά του σημεία θα πρέπει να λάβουν τουλάχιστον 318 ψήφους.

Ακόμη κι αν οι 35 βουλευτές, που πρόσκεινται στον Φίνι, ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν την στήριξή τους, ο Μπερλουσκόνι επιχειρεί να εξασφαλίσει μια «εναλλακτική πλειοψηφία». Δηλαδή, να πείσει τους ανένταχτους βουλευτές και εκείνους, που προέρχονται από τοπικά κόμματα και κοινωνίες της χώρας με μικτή διάλεκτο, να τον στηρίξουν για να αποφεύγει τη διαπραγμάτευση κάθε κίνησης ή απόφασης με τον πρώην σύμμαχό του, Τζανφράνκο Φίνι. Αν το συγκεκριμένο σχέδιο αποτύχει, τότε η μόνη εναλλακτική θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε