Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Αμνηστεία σε πάνω απο 300 πολιτικούς κρατούμενους

Συγγενείς των κρατουμένων περιμένουν την απαλευθέρωσή τους. ΦΩΤΟ REUTERS

302 κρατούμενοι συνείδησης απελευθερώθηκαν την Παρασκευή στη Μιανμάρ

Η αμνηστία που δόθηκε σε πολιτικούς κρατουμένους στη Μιανμάρ, την οποία ζητούσαν επιμόνως οι χώρες της Δύσης ως απόδειξη των μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκε το νέο καθεστώς και την οποία χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, αφορά 302 κρατούμενους συνείδησης, ανακοίνωσε ο βιρμανός υπουργός Εσωτερικών.

“Οι απελευθερώσεις αυτές δεν έγιναν ύστερα από αίτημα κάποιου. Απελευθερώσαμε τους κρατούμενους αυτούς λόγω της πραγματικά καλής πρόθεσης της κυβέρνησης”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κο Κο σε συνεντευξη Τύπου.

Ο αντισυνταγματάρχης παραδέχτηκε ότι οι 302 κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν επιλέχτηκαν από έναν κατάλογο που είχε καταρτίσει μια “πολιτική οργάνωση”, υποδηλώνοντας την Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία (LND) της αντιπολιτευόμενης Αουνγκ Σαν Σούου Κίι.

“Μας έδωσαν 604 ονόματα, βρήκαμε 430, απελευθερώσαμε 302”, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι στους κρατούμενους των οποίων τα ονόματα παραμένουν στον κατάλογο δεν θα δοθεί αμνηστία.

“Διέπραξαν σοβαρές εγκληματικές πράξεις όπως τρομοκρατικές ενέργειες. Δεν μπορούμε να απελευθερώθουμε τα πρόσωπα αυτά”.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι εκατό πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών επίσης απελευθερώθηκαν.

Η Ενωση Αρωγής για Πολιτικούς Κρατουμένους στη Μιανμάρ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 201 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, μεταξύ τους εξέχοντες ακτιβιστές, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και ηγέτες μειονοτήτων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κιν Νιούντ, 72 ετών.

Σύμφωνα με την ένωση, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που έχουν απελευθερωθεί στο πλαίσιο των τριών αμνηστιών που έχει δώσει ο πρόεδρος Τέιν Σέιν από το Μάρτιο που ανέλαβε νέα καθήκοντα, ανέρχεται σε 347.

Τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερα βήματα και να απελευθερώσει περισσότερους κρατούμενους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε