Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αμπάς: «Θα ζητήσουμε πλήρη αναγνώριση από τον ΟΗΕ»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την πλήρη ένταξη του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ θα ζητήσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

«Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Αμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Ραμάλα. «Μετά την ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσω το αίτημα της ένταξης στον γενικό γραμματέα ώστε να μεταφερθεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

«Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να ζητήσουμε την πλήρη ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ», εκτίμησε ο Αμπάς, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι «θα μπει τέλος σε μία ιστορική αδικία προσφέροντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία, όπως σε όλους του λαούς της γης, και σε ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967».

Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (…). Όσον αφορά τις άλλες επιλογές, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη», υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1967, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δε συμφωνεί η Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη Γάζα. «Το αίτημα του κ. Αμπάς έχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμά μας στην αντίσταση και την αυτοδιάθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα. «Δηλώνουμε ότι αυτή η μοναχική ενέργεια δεν βασίζεται σε μια εθνική συναίνεση», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε