Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

“Αν δεν παραιτηθεί, όταν λήξει η θητεία του αυτός θα είναι ανθρωπάκι και εγώ μάνα ηρώων”! – Σήμερα στη δημοσιότητα και το πόρισμα της Αστυνομίας

“Αν δεν παραιτηθεί, όταν λήξει η θητεία του αυτός θα είναι ανθρωπάκι και εγώ μάνα ηρώων”! – Σήμερα στη δημοσιότητα και το πόρισμα της Αστυνομίας
Ποια επιχειρήματα προβάλει ο Χριστόφιας για να μην παραιτηθεί. Όλα τα κόμματα για πρώτη φορά ζήτησαν παραίτηση του προέδρου. Και οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν παραίτηση. Χιλιάδες κόσμου έξω από το προεδρικό χθες βράδυ

Ενώ το πρωί ο Δημήτρης Χριστόφιας παραλαμβάνοντας το πόρισμα από τον Πόλυ Πολυβίου τον ευχαρίστησε και είπε ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται το βράδυ ο ίδιος το αμφισβητούσε και προφανώς γιατί δεν θέλει να παραιτηθεί. Το πόρισμα καταπέλτης επιρρίπτει τις περισσότερες ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια όμως ο ίδιος εξακολουθεί να κωφεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αμφισβήτησε ανοιχτά την εγκυρότητα του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου και δηλώνοντας πως μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να καταλογήσει ευθύνες. Την ίδα ώρα πηγές του Προεδρικού αναφέρουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης του Χριστόφια.
Μάλιστα η ίδια πηγή, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος έχει μπροστά του ανοιχτά σοβαρά μέτωπα για αυτό δεν πρόκειται να αφήσει το σκάφος ακυβέρνητο.
 
Ποια είναι τα επιχειρήματα Χριστόφια;
 
Δεν υπάρχει μαρτυρία για το ότι η τοποθέτηση των πυρομαχικών στο Μαρί ήταν απόφαση του Προέδρου καθώς και για το ότι ο γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου.
Εξακολουθώ να έχω τη θέση ότι δεν υπέχω προσωπικής ευθύνης. Οι ευθύνες μου, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και του κράτους, είναι θεσμικές.
Διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη ως χώρα είπε αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις για το θέμα της ΑΟΖ, το κυπριακό, την οικονομία και την επερχόμενη προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ.
Η ανάληψη της πρώτιστης πολιτικής ευθύνης για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει στην παραμονή του κράτους τη διαχείριση όλων αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων.
Η παραίτηση από την Προεδρία και η είσοδος της Κύπρου σε μια παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση θα οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο.
 
 
Λίγο μετά τις 11:00 χθες βράδυ ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την ολοκλήρωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, παρέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι αφού πραγματοποιήθηκε μία πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Πολυβίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα αναμένει τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αστυνομίας και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση. Επίσης, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συντάσσεται πλήρως με την τοποθέτηση του Προέδρου.
 
Πλήθος κόσμου έξω από το προεδρικό
 
Αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό απαιτώντας εκ νέου και υπό το βάρος της ευθύνης που του αποδίδεται στο πόρισμα, την παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
 
Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων – Αφυπνισμένων Πολιτών και σε αυτή συμμετείχαν και συγγενείς των θυμάτων.
 
Η μητέρα των διδύμων αδελφών Μίλτου και Χρίστου, που χάθηκαν στην έκρηξη, Πόπη Χριστοφόρου παίρνοντας το λόγο είπε πως από την έκρηξη μέχρι σήμερα νωρίς το βράδυ δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, όπως είπε, αφού άκουσε τις δηλώσεις στις οποίες ο κ. Χριστόφιας προέβη στη Λεμεσό, όπου γέννησε τα παιδιά της, απαιτεί την παραίτηση του.
 
«Ο άνθρωπος δεν έχει υπόθεση. Δεν κατάλαβε ότι σκότωσε τα δυο παιδιά μου. Αμφισβητεί το πόρισμα του ανθρώπου που διόρισε. Ο άνθρωπος δεν είναι καλά», είπε.
 
Αργότερα λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο είπε πως «εάν δεν παραιτηθεί θα περιμένουμε μέχρι να λήξει η θητεία του και μετά αυτός θα είναι ένα ανθρωπάκι και εγώ μάνα ηρώων».
 
Η Μαρία Ιωαννίδου, σύζυγος του Αντρέα Ιωαννίδη λέγοντας ότι διέπραξε το ίδιο λάθος με τη μητέρα των διδύμων και δεν απαίτησε από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε πως τώρα το απαιτεί.
 
Αναφερόμενη στον κ. Πολυβίου είπε πως για πρώτη φορά ακούστηκε μια καθαρή φωνή σε αυτό τον τόπο, διευκρίνισε πως σεβόμαστε το θεσμό του Προέδρου για αυτό και απαιτούμε να παραιτηθεί και εξέφρασε απογοήτευση επειδή όπως εξήγησε ανέμενε πολύ περισσότερο κόσμο.
 
Η σύζυγος του Κλεάνθη Κλεάνθους ευχαρίστησε εκ μέρους των οικογενειών των νεκρών τον κ, Πολυβίου και απονέμοντας του τα εύσημα, ανέφερε ότι φάνηκε αντάξιος του έργου που του ανατέθηκε.
 
«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, να επιδείξει ευθιξία και να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
 
Ο Νίκος Λάμπρου είπε ότι ο Πρόεδρος για μια ακόμα φορά φάνηκε μη συνεπής.
«Δολοφόνησαν13 ανθρώπους. Δεν είμαστε θεοί να τους συγχωρέσουμε», είπε και προσθέτοντας ότι «αυτοί θα δολοφονούσαν και το Θεό. Δεν έχουν το Θεό τους», κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
 
Η Μαρία Ηρακλέους λέγοντας ότι το πόρισμα του κ. Πολυβίου ήταν πολύ καλύτερο από ότι περιμέναμε, πρόσθεσε ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας.
 
Ο κ. Κυπριανού, είπε αναφερόμενη στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, νομίζει ότι μιλά σε παιδιά και διαμήνυσε πως εάν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κάνει καλά τη δουλειά του θα μας βρει μπροστά του.
 
Η ομάδα αγανακτισμένων – αφυπνισμένων πολιτών διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση το Σάββατο στις 18.00 στο Διοικητήριο στη Λεμεσό και καλεί τα κόμματα να λογοδοτήσουν για τις ενέργειες που ανέλαβαν ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
 
Κατά την εκδήλωση απευθύνθηκε πρόσκληση σε όσους τιμούν τη μνήμη των 13 νεκρών να παρευρεθούν στο μνημόσυνο των παλικαριών που τάφηκαν στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας την Κυριακή.
 
Στη εκδήλωση παρουσιάστηκαν και μέλη του ΕΛΑΜ με μαύρα φανελάκια, οι οποίοι στοιχισμένοι σε τριάδες επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «ντροπή, ντροπή θα γράψει η ιστορία, Χριστόφια εσύ ευθύνεσαι για την τραγωδία».
 
Εξάλλου την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα θα τελεσθεί φιλολογικό μνημόσυνο των 13 νεκρών στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πεζοπορία Από το Μαρί προς το Ζύγι.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

‘Ολο το πόρισμα: “Υπεύθυνος για την τραγωδία στο Μαρί ο Χριστόφιας”

Το βίντεο της φραστικής επίθεσης στον Δ.Χριστόφια – Έστειλαν “εξώδικο” στο προεδρικό

Όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει έκρηξη – Τι αποκαλύπτουν νέα έγγραφα


Τι λέει η μάνα των δίδυμων που χάθηκαν στο Μαρί για το πόρισμα

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε