Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ανακάλυψαν έντεκα τόνους αέριο μουστάρδας στην Λιβύη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι νέες αρχές της Λιβύης εντόπισαν δύο τοποθεσίες αποθήκευσης αερίου μουστάρδας, τις οποίες είχε αποκρύψει ο Μουάμαρ Καντάφι από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

“Οι δύο τοποθεσίες είναι ασφαλείς” δήλωσε ο ειδικός Γιούσεφ Σάφι Αντ Ντιν, πρώην αξιωματικός του λιβυκού στρατού, όπου ήταν υπεύθυνος για τα χημικά όπλα.

Το νούμερο δύο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την ανακάλυψη των δύο τοποθεσιών, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Το μέρος όπου βρίσκονται οι δύο τοποθεσίες δεν έγινε γνωστό, καθώς το αέριο μουστάρδας δεν έχει εξουδετερωθεί και είναι “έτοιμο για άμεση στρατιωτική χρήση”, δήλωσε ο Λίβυος ειδικός.

Να σημειωθεί ότι μία άλλη τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουαντάν ήταν γνωστή στον ΟΗΕ, ο οποίος είχε στείλει το 2004 επιθεωρητές.

Το αέριο μουστάρδας βάρους περίπου 11 τόνων, έχει “εξουδετερωθεί” και έχει μειωθεί δραστικά η τοξικότητά του, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και στις τρεις τοποθεσίες “τίποτα δεν είχε κλαπεί” και “δεν υπάρχει καμία διαρροή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε