Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Αναθεωρεί τις σχέσεις με την ΙΕΑΕ το Ιράν – Κυρώσεις και από την Ε.Ε. (;)

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μια ημέρα μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η Τεχεράνη γνωστοποίησε ότι θα επανεξετάσει τη σχέση της με την ΙΑΕΑ.

Την προσεχή Κυριακή, το ιρανικό κοινοβούλιο την εξετάσει κείμενο απόφασης για την αναθεώρηση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Εσμαίλ Κοσαρί,δε διευκρίνισε για το τι θα μπορούσε να συνεπάγεται η αναθεώρηση των σχέσεων με την ΙΑΕΑ.

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ), Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, πάντως, υποβάθμισε τη σημασία του κειμένου. «Η άλλη πλευρά (η Δύση), θέλει να μας ωθήσει να υιοθετήσουμε εξτρεμιστικές αποφάσεις, αλλά όπως πάντα κάνει λάθος».

Την ίδια στιγμή και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ιράν, πέρα από αυτές που αποφάσισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη δύο συνόδων την επόμενη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο συζητήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου την Δευτέρα των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες η οποία θα γίνει την Πέμπτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε